Hopelijk helpen de antwoorden ook daadwerkelijk!
Die print naar Mexico was geen oliedruk ( ik meen "Van Dyck").
Da's toch een ander probleem. Misschien onvoldoende gefixeerd? ten onrechte (wat mij betreft) wordt er voor o.a. Van Dyke nogal vaak geadviseerd om vrij kort met natriumthiosulfaat te fixeren, wat in praktijk dan echt ruimschoots onvoldoende is. Liever een pH-neutrale of licht zure (bv. C41) snelfixeer in verdunning 1+10 voor een minuut of 4-5.
Enfin, blijft nog de vraag wat daar precies is gebeurd, maar zo'n afdruk is chemisch totaal anders dan een oliedruk, dus de bescherming en verwerking vraagt ook om andere maatregelen.
Ik gebruik etsinkt van Charbonnel; die is volgens mij veel stroperiger dan litho inkt.
Die Charbonnel vond ik zo lekker ruiken...Ik kan me herinneren dat die wel vrij lang vettig bleef. Misschien als zo'n print dan te warm wordt, dat het toch een beetje gaat migreren/uitvloeien.
Over aluin nog een vraagje. Werkt "gewone (kalium)" aluin net zo goed als chroomaluin of formaline?
Mwah. Liever chroomaluin; da's wel zo effectief. Het is niet voor niets decennialang gebruikt bij het maken van fotografische film en papier. Met chroomaluin gaat het vrij snel, in mijn ervaring. Ik hard nogal eens dunne laagjes gelatine of albumine uit op polyester en met chroomaluin is het eigenlijk hard zodra het zaakje droog is.
Mensen flippen nogal eens op het 'chroom' van het chroomaluin, maar wat mij betreft is dat onterecht. Chroomaluin bevat niet het zwaar schadelijke chroom VI, maar het veel minder schadelijke chroom III. Bedenk dat chroom III vrij veelvuldig in de natuur voorkomt (ook in je lichaam). In grote hoeveelheden uiteraard niet door de plee spoelen en ik zou ook vermijden dat je het opeet of in je ogen krijgt (het hardt immers colloiden uit en dat lijkt me irritant als het bv. in slijmvliezen gebeurt), maar het beetje wat je nodig hebt om af en toe een print uit te harden, is niet echt een bron van zorgen.
Kaliumaluin zal ook wel gaan, maar werkt alleen in zure omgeving. Je zou een oplossing van kaliumaluin met bv. wat azijn kunnen aanzuren en daar je printjes in nabehandelen. Ik vermoed dat het uitharden wat langer duurt dan met chroomaluin. Op zich is het makkelijk te testen; pak een vel papier, breng er een ongeharde laag gelatine op aan, knip het in stukjes en behandel het op diverse manieren. Leg dan een stukje van dat papier in warm water (45 graden ofzo) en kijk of de gelatine smelt. Zo ja, dan is het nog niet uitgehard. Let wel: het kan soms dagen tot weken duren voor het volledig is uitgehard. Nadeel van dat aanzuren is dat het je print in zure toestand achterlaat en ik weet niet of dat voor de (hele...) lange termijn zo'n goed idee is. Papier is niet voor niets gebufferd.