Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Interessante links / Re: alternative HC110: FOTOIMPEX 110 Professional en Benilli euro hc
« Laatste bericht door koraks Gepost op Vandaag om 11:20:01 »
HC-110 van Kodak kun je gemakkelijk 4-5 jaar bewaren mits je zorgt dat er niet te veel zuurstof bij komt.
Soort van. Niet helemaal. Dit geldt voor de oude, stroperige HC110 die al jaren niet meer wordt gemaakt. Overigens is dat geen glycol; ik meen TEA en dat vereist een productietrucje om zo alsnog sulfiet in de werkoplossing te krijgen (sulfiet lost niet/nauwelijks op in TEA). Om die reden is/was de productie van "echte" HC110 complex en vereiste specifieke apparatuur. Het lijkt erop dat de fabrikant (Photosys) dat proces niet langer kan of wil uitvoeren en als gevolg is de huidige HC110 een meer gangbare waterige oplossing. Nadeel is dat de levensduur daarvan beperkt is, waarmee één van de unieke eigenschappen van de originele HC110 verloren is gegaan.

Het goede nieuws voor de fans van Kodak fotochemie is dat Photosys een aantal maanden terug de productie weer heeft opgestart van een flink aantal Kodak recepten. Distributie is in handen van Cinestill. Photosys was overigens al lange tijd producent van Kodak chemie, ook toen het nog officieel Kodak was, omdat de productie al jarenlang was uitbesteed aan derden. Wat je nu als verse productie Kodak fotochemie koopt is dus ook daadwerkelijk equivalent aan de laatste generatie "echte" Kodak chemie. Met dus de kanttekening dat onder het Kodak-bewind al hier en daar aanpassingen zijn doorgevoerd, zoals in HC110.

Wat rest is een Babylonische spraakverwarring als het gaat om HC110, omdat er dus een aantal generaties en varianten zijn geweest; de oude stroperige variant in de Amerikaanse en Europese uitvoering (met verschillende concentratie!) en de nieuwere variant(en) op waterbasis.
2
Interessante links / Re: alternative HC110: FOTOIMPEX 110 Professional en Benilli euro hc
« Laatste bericht door Fotohuis Gepost op Vandaag om 10:53:30 »
Er is natuurlijk een verschil tussen prima werken en optimaal werken. Het eerste is OK als iemand in ieder geval negatieven krijgt na een ontwikkeling, het tweede bij een tussentijdse test vaststellen dat de metingen mbv. de densitometer nog identiek zijn als het jaar ervoor.
3
Interessante links / Re: alternative HC110: FOTOIMPEX 110 Professional en Benilli euro hc
« Laatste bericht door RCS Gepost op Vandaag om 10:51:20 »
Op mijn fles staat exp. 06-2014, werkt nog prima
4
Reparatie & restauratie / Re: US Photographic Set PH-261 (draagbare doka) - Work In Progress
« Laatste bericht door Fotoko Gepost op Vandaag om 09:54:35 »
Wat is het toch een mooi project. En erg leuk dat we het hele proces kunnen volgen.
5
Rariteiten / Re: Experiment met schimmel
« Laatste bericht door Goele Gepost op Vandaag om 09:51:15 »
Super!!
Dankjewel, ga ik mee aan de slag
6
Reparatie & restauratie / Re: US Photographic Set PH-261 (draagbare doka) - Work In Progress
« Laatste bericht door Genster Gepost op Vandaag om 09:01:29 »
Geweldig!
7
Rariteiten / Re: Experiment met schimmel
« Laatste bericht door koraks Gepost op Vandaag om 08:56:30 »
Het lastigste zal wellicht zijn om schimmel te kweken zonder dat je een bacteriekweek krijgt.
Het getoonde voorbeeld van Seung Hwan Oh ziet er ook veel meer uit als een bacteriële aantasting van de emulsie dan een schimmel. Bij schimmels zie je toch vaak een meer draderig patroon (mycelium) dat zich uitstrekt vanuit groeicentra. Wat ik in het voorbeeld zie, lijkt meer alsof de emulsie plaatselijk is opgelost, en dat krijg je inderdaad bij bacteriële afbraak van de gelatine.

Mijn beperkte kennis over schimmels laten me twijfelen of ze kunnen overleven op het plastiek van de negatieven.
Negatieven bestaan inderdaad uit een kunststof drager, maar daarop zit een gelatinelaagje met daarin het daadwerkelijke fotografisch beeld. Deze gelatine is in feite gewoon dezelfde gelatine die je ook in de supermarkt koopt - en die ook wel in petrischaaltjes wordt gebruikt om bacterie- en schimmelkweekjes op te maken. De gelatine op film is weliswaar uitgehard, maar het blijft een potentiële voedingsbodem voor microbiologisch leven.

Om dit soort effecten te krijgen gebruik je het beste kleurenfilm, omdat het zilver in zwart/witfilm antiseptisch werkt - hoewel daaraan ook grenzen zijn en ook een zw/w film krijg je uiteindelijk wel aan het rotten. Het makkelijkste is om eerst gewoon de film helemaal af te werken zoals je normaal doet (belichten, ontwikkelen, spoelen, drogen), maar bij kleurenfilm zou ik het laatste badje ('stabilizer') weglaten. Die bevat doorgaans een antiseptisch middel en dat wil je uiteraard hier juist omzeilen. Laat je je kleurenfilm in een lab ontwikkelen, spoel dan de film nadat je hem terug ontvangt om dit middel er zoveel mogelijk uit te krijgen.

Vanaf dit punt is het een kwestie van experimenteren, maar ik zou zelf geneigd zijn een parallel te trekken uit petrischaaltjes. Week de film in water, infecteer vervolgens de emulsie-zijde met wat je maar kunt bedenken (je vinger is een goed startpunt, maar alles wat een beetje 'vies' is moet goed werken). Leg het stukje film vervolgens in een klein en goed afgesloten bakje, evt. met een vochtig sponsje erbij om de luchtvochtigheid lekker hoog te houden. Daarna is het een kwestie van afwachten.

Door de keuze waarmee je je film infecteert, op welke plek, en ook de condities die je geeft voor groei (warm, koel) kun je allicht veel invloed uitoefenen op het eindresultaat. Je kunt ook nog aanvullende voeding toedienen door je film niet in puur water te weken aan het begin van het experiment, maar in water met een beetje suiker erin opgelost, en/of een beetje (rijste)meel. Wees creatief.
8
Net binnengekregen! / Re: vers voorraadje
« Laatste bericht door defotobakker Gepost op Vandaag om 08:53:39 »
kijk! dat ziet er goed uit!
9
Kleinbeeld / Re: Deventer door een Cyclop 100mm/f2
« Laatste bericht door Yankee Zulu Gepost op Vandaag om 08:35:52 »
Ah, bedankt. Ik liep 'm dat weekend te knijpen dat de zon niet door zou breken,  I.t.t. de rest van Nederland.

Ik heb een draaibaar ND filter, ik zal eens kijken of ik de juiste tussenring heb.

Een buurman had nog een Cokin set liggen met veel ringen en filters, misschien zit daar wat bij.10
Rariteiten / Re: Experiment met schimmel
« Laatste bericht door Yankee Zulu Gepost op Vandaag om 08:29:57 »
Inderdaad bijzonder, ik hou er wel van.

Het lijkt erop dat hij de schimmel opgelost heeft, niet gesmeerd.

Enig idee bij welke stap in het proces hij dat gedaan heeft?
Pagina's: [1] 2 3 ... 10