Analoog Foto Forum

De Digitale Doka => Scanners => Topic gestart door: Sander op 12 juni 2015, 14:35:28

Titel: Epson v600
Bericht door: Sander op 12 juni 2015, 14:35:28
Mijn Epson v600 is binnen. Werkt eenvoudig en resultaten lijken goed.
Ik heb een vraag over de instellingen. Als ik het goed begrijp zijn de 2 variabele om de kwaliteit van de JPEG bestanden in te stellen de DPI en de compressie. Op de hoogste waarden krijg ik enorme bestanden van ongeveer 60mb. Wat zijn goede instellingen om niet zulke enorme bestanden te krijgen maar wel goede kwaliteit? Het gaat (voorlopig) om 35mm scans.
Titel: Re: Epson v600
Bericht door: Paul Verrips op 12 juni 2015, 15:08:44
Ik heb even een screenshot gemaakt van mijn instellingen op de V600, overigens werk ik alleen in zwartwit. Gemiddeld is een kleinbeeldopname rond de 1,2mb.

(https://c1.staticflickr.com/1/324/18549873808_a23ee0a514_b.jpg)
Titel: Re: Epson v600
Bericht door: Cliff-SP3 op 12 juni 2015, 15:13:11
Hallo Sander, voor een foto die je op het net wil plaatsen is 1200 dpi meer dan genoeg. Heb overigens een ander merk scanner.  Ik sla de gescande negatieven op als TIFF bestand. Je hebt dan geen compressieverlies. Als ik een foto op bijvoorbeeld Flickr zet dan zet ik om naar jpeg zonder compressie. Als ik een foto op Marktplaats zet dan zet ik hem om naar jpeg met 75% compressie. Voor internet gebruik is dat voldoende.  Grt. Cliff.
Titel: Re: Epson v600
Bericht door: defotobakker op 12 juni 2015, 21:33:07
moet je 'm nog wel even omzetten van 16 naar 8 bit. want jpeg kan geen 16bit aan (voor zover ik weet…)
Titel: Re: Epson v600
Bericht door: Jonnie88 op 13 juni 2015, 09:57:38
Mijn Epson v600 is binnen. Werkt eenvoudig en resultaten lijken goed.
Ik heb een vraag over de instellingen. Als ik het goed begrijp zijn de 2 variabele om de kwaliteit van de JPEG bestanden in te stellen de DPI en de compressie. Op de hoogste waarden krijg ik enorme bestanden van ongeveer 60mb. Wat zijn goede instellingen om niet zulke enorme bestanden te krijgen maar wel goede kwaliteit? Het gaat (voorlopig) om 35mm scans.

De DPI kan je op 2400 houden; dat is net iets meer dan de scanner optisch heeft dus dan gebruik je die in ieder geval optimaal. Verkleinen kan achteraf altijd nog.

Ik scan zelf als TIFF omdat mijn scanner nogal grof is met de JPEG compressie waardoor ik artefacten krijgen. De files worden dan inderdaad wel een stuk groter maar die kan ik in een fotobewerkingsprogramma omzetten naar en JPEG met bijvoorbeeld compressie 11. De manier van JPEG compressie is dan in ieder geval wat beter.

Verscherpen zou ik bij het scannen ook uitzetten. Dat doe je ook beter achteraf in je bewerking met bijv. een unsharp mask.

Jon
Titel: Re: Epson v600
Bericht door: Ad Murck op 12 mei 2021, 09:06:16
L.S.
Ik ben bezig om oude negatieven te scannen van mijn ouders. Ik gebruik hiervoor mijn Epson V600. Nu kom ik een formaat negatieven tegen, waarvan het mij niet lukt om ze te scannen. Het zijn vierkante negatieven. De film is net zo smal als de 'gewone' 24x36mm, maar met aan 1 kant een informatiestrook. De plaatjes zelf zijn dus ongeveer 30x30mm. Is daar een oplossing voor om ze te kunnen scannen met de Epson V600? Want ik heb vele jaargangen met deze negatieven te gaan....
Bij voorbaat dank voor de hulp.
groet Ad
Titel: Re: Epson v600
Bericht door: renco op 12 mei 2021, 09:09:04
Prima scanner.  Ik heb nu een v700 te koop staan, omdat ik nu een hele dure macrolens en 42mpx heb. Die is amper beter maar biedt veel mogelijkheden tot scannen van verschillende formaten
Titel: Re: Epson v600
Bericht door: Mr_Flibble op 12 mei 2021, 10:02:14
L.S.
Ik ben bezig om oude negatieven te scannen van mijn ouders. Ik gebruik hiervoor mijn Epson V600. Nu kom ik een formaat negatieven tegen, waarvan het mij niet lukt om ze te scannen. Het zijn vierkante negatieven. De film is net zo smal als de 'gewone' 24x36mm, maar met aan 1 kant een informatiestrook. De plaatjes zelf zijn dus ongeveer 30x30mm. Is daar een oplossing voor om ze te kunnen scannen met de Epson V600? Want ik heb vele jaargangen met deze negatieven te gaan....
Bij voorbaat dank voor de hulp.
groet Ad

Begrijp ik het goed dat je de filmstrip met deze negatieven in afwijkend formaat niet in de filmhouders van de v600 kan gebruiken?
Zover ik gelezen heb kun je wel een filmstrip zonder houder scannen met de V600, maar de scanner ziet de strip dan als één geheel. Dan zul je de afzonderlijke opnames met een nabewerkingsprogramma los moeten knippen van elkaar.
Titel: Re: Epson v600
Bericht door: Mono op 12 mei 2021, 10:06:17
Nu kom ik een formaat negatieven tegen, waarvan het mij niet lukt om ze te scannen. Het zijn vierkante negatieven. De film is net zo smal als de 'gewone' 24x36mm, maar met aan 1 kant een informatiestrook. De plaatjes zelf zijn dus ongeveer 30x30mm.

Is denk ik Instamatic 126. Iets kleiner dan 30 x 30mm (28 x 28?) en eenzijdige perforatie.

Welkom overigens.   :)
Titel: Re: Epson v600
Bericht door: Jonnie88 op 12 mei 2021, 10:22:55
Die informatie strook bevat erg weinig "informatie" als het 126 film is. Die kan je bij het scannen gerust overslaan.

126 film gaat prima in een kleinbeeld houder - ik heb dat met dit soort film ook gedaan en het verlies aan beeld boven en onder is minimaal.

Rechtstreeks op de plaat kan ook maar als je veel negatieven moet scannen zou je dan het beste een markering kunnen maken (met tape oid) zodat je ze steeds op de juiste plek legt. Je hebt wel een kans op Newton ringen - dit hangt een beetje af van hoe mat de emulsie kant van de film is. Er is ook een kans dat je scherpte minder goed is (verschilt per scanner).

Jon
Titel: Re: Epson v600
Bericht door: Avner op 12 mei 2021, 15:17:39
Ik scan nog met een Espon v200.
2400 DPI, 48BIT, TIFF. alle vakjes uitgevinkt (sharpen etc).
daarna trek ik ze door lightroom om witbalans e.e.a aan te passen.
Titel: Re: Epson v600
Bericht door: Ad Murck op 12 mei 2021, 16:22:17
Is denk ik Instamatic 126. Iets kleiner dan 30 x 30mm (28 x 28?) en eenzijdige perforatie.

Welkom overigens.   :)

Ja, ik heb het opgezocht: inderdaad Instamatic 126, met perforatie aan 1 kant.
Titel: Re: Epson v600
Bericht door: Mr_Flibble op 12 mei 2021, 16:29:15
Er is ook een kans dat je scherpte minder goed is (verschilt per scanner).

Las inderdaad van iemand dat hij zijn eigen 'scan ramen' had gemaakt omdat dat betere resultaten met zijn V600 zou opleveren.

Titel: Re: Epson v600
Bericht door: Ad Murck op 12 mei 2021, 16:29:59
Die informatie strook bevat erg weinig "informatie" als het 126 film is. Die kan je bij het scannen gerust overslaan.

126 film gaat prima in een kleinbeeld houder - ik heb dat met dit soort film ook gedaan en het verlies aan beeld boven en onder is minimaal.

Rechtstreeks op de plaat kan ook maar als je veel negatieven moet scannen zou je dan het beste een markering kunnen maken (met tape oid) zodat je ze steeds op de juiste plek legt. Je hebt wel een kans op Newton ringen - dit hangt een beetje af van hoe mat de emulsie kant van de film is. Er is ook een kans dat je scherpte minder goed is (verschilt per scanner).

Jon

De film past prima in de smalfilmhouder, maar de afzonderlijke plaatjes worden niet gezien door de scanner. De balken tussen de foto's lopen dwars door de beelden heen. De scanner gaat ervan uit dat er smalfilm 24x36 in zit, dus hij pakt telkens anderhalve foto. Ik kan nergens vinden hoe je dat kunt instellen. Als ik ze los op de plaat leg ontstaat er weer een ander probleem: de strook wordt niet goed belicht en wordt veel te donker.
Dus ik ben heel benieuwd hoe dat jou gelukt is. Ergens een instelling voor de grootte van het plaatje?
Titel: Re: Epson v600
Bericht door: Fred op 12 mei 2021, 16:39:28
Komt vaker voor bij Epson dat deze de losse frames niet herkent, ook bij middenformaat.
Ik pre scan de films als strook en dan kun je zelf het frame kaderen voor de uiteindelijke scan, je scant dan wel per frame en het kader kun je voor het volgende frame gewoon verplaatsen.

Het heeft dus niet zozeer met het type film te maken maar met de frame herkenning van Epson.
Titel: Re: Epson v600
Bericht door: Mr_Flibble op 12 mei 2021, 16:41:19
Andere scan software? Vuescan biedt redelijk goede frameherkenning en batch scans
Titel: Re: Epson v600
Bericht door: Ad Murck op 12 mei 2021, 16:49:55
126 film gaat prima in een kleinbeeld houder - ik heb dat met dit soort film ook gedaan en het verlies aan beeld boven en onder is minimaal.

Jon

Als ik de strook in de smalfilmhouder doe gaat er toch wel veel van het bovenste deel van de foto verloren, wat bij een gewone smalfilm de perforatierand is, is bij instamatic 126 fotobeeld. Het perforatiegedeelte is inderdaad vergelijkbaar met smalfilm.
Titel: Re: Epson v600
Bericht door: Ad Murck op 12 mei 2021, 16:51:58
Andere scan software? Vuescan biedt redelijk goede frameherkenning en batch scans
Da's een goeie. Daar had ik nog niet aan gedacht. Ik gebruik de Epson Scan 2 software. Ik ga eens zoeken naar Vuescan.
Titel: Re: Epson v600
Bericht door: Jonnie88 op 12 mei 2021, 19:14:10
Als ik de strook in de smalfilmhouder doe gaat er toch wel veel van het bovenste deel van de foto verloren, wat bij een gewone smalfilm de perforatierand is, is bij instamatic 126 fotobeeld. Het perforatiegedeelte is inderdaad vergelijkbaar met smalfilm.

Ik denk dat ik de luchten uit de oude foto's van mijn vader niet zo belangrijk vond  ^D

Maar je hebt wel gelijk - het beeld is wat verschoven tov kleinbeeld.

Dan wordt het toch scannen zonder houder want geen enkele kleinbeeld houder houdt hier rekening mee.

Wbt het probleem met de selectie - automatisch selecteren altijd uitzetten, in welke software dan ook. Dan bepaal je het zelf.

Jon
Titel: Re: Epson v600
Bericht door: Ad Murck op 14 mei 2021, 21:13:47
Ik denk dat ik de luchten uit de oude foto's van mijn vader niet zo belangrijk vond  ^D

Maar je hebt wel gelijk - het beeld is wat verschoven tov kleinbeeld.

Dan wordt het toch scannen zonder houder want geen enkele kleinbeeld houder houdt hier rekening mee.

Wbt het probleem met de selectie - automatisch selecteren altijd uitzetten, in welke software dan ook. Dan bepaal je het zelf.

Jon

Bedankt voor alle reacties. Ik heb er veel aan gehad. Ik heb nu zelf een raam gemaakt waarmee ik de hele strook scan en opsla als JPG. Dat gaat nu prima met de Epson scan 2 software. Dan losknippen met google foto's. Resultaat is prima voor mij.