De Fototas > Lichtmeters

Hoe meet je nou goed licht?

<< < (9/9)

Peter:

--- Citaat van: cootje1 op 20 december 2012, 19:01:17 ---.. dus is het mogelijk als je een redelijk jonge digitale camera hebt met de lichtmeting ingesteld op spotmeting, je die gebruikt met een telelens als spotmeter of is dit te kort door de bocht. Dit dan natuurlijk wel op een niet al te grote afstand omdat je dan natuurlijk een veels te wijd beeld pakt.

--- Einde van citaat ---
Ja dat is heel goed mogelijk. Het gaat er om dat je weet welk deel van het onderwerp je meet. Het gebied dat je meet wordt door de meter in camera vertaald in een belichting (diafragma/sluitertijd) om dat gebied middengrijs op de foto te krijgen (in z/w gedacht). Je moet om dat betrouwbaar te gebruiken je digitale camera en je analoge camera wel even met wat tests op elkaar afstemmen. Diafragma en sluitertijden kunnen nogal afwijken in 2 camera's.

Havoc:

--- Citaat ---s het mogelijk als je een redelijk jonge digitale camera hebt met de lichtmeting ingesteld op spotmeting, je die gebruikt met een telelens als spotmeter of is dit te kort door de bocht.
--- Einde van citaat ---

Dat kan werken maar zal meestal toch iets breder zijn dan een echte spotmeter. Als je toch die camera en lens meehebt is dat bruikbaar. Wel op dezelfde gevoeligheid werken en de camera op niet flitsen zetten. Langs de andere kant is een lichtmeter met spotmeting toch een stuk handiger en lichter.

Sunny 16 is leuk, maar voor dia betrouw ik er niet op. Ook het inschatten is niet eenvoudig. Ik heb hier ergens (maar waar?) zo'n calculator die vertrekt van vragen zoals "uur van de dag", "maand", "weersgesteldheid" etc om zo te berekenen. De "Johnson standard exposure calculator". Dat zouden ze eens moeten maken voor moderne gevoeligheden.

Schotc:
Je kan er ook een sport van maken.
Voor je meet bepaal je zelf diafragma en sluitertijd ,daarna ga je meten.

Bas 

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie