De Fototas > Lichtmeters

Hoe meet je nou goed licht?

<< < (8/9) > >>

Fotohuis:
Een goede spotmeter is natuurlijk niet echt goedkoop. Het minst duur is dan nog een Gossen Lunasix-3 (S) met 7,5' spotopzet. Je moet er dan nog wel een SR44 zilveroxide batterij adapter bij rekenen. Kost ook nog Eur. 28,-
Een fijne analoge meter met optische zoeker en een groot meetbereik (-4EV- +20EV).
Alternatief, niet TE duur: Pentax spotmeter.

Ik werk al 40 jaar met de Gossen meter. Die is nog van mijn vader geweest. Ik heb er later de spotopzet bij gekocht en recent een batterij adapter. Je kunt niet eeuwig met die PX625 kwikbatterijen blijven emmeren.

Havoc:
Opvallend licht meten is zoals hierboven al gezegd 95% van de gevallen.

Gereflecteerd licht meten heeft enkel zin als je niet in hetzelfde licht staat als het voorwerp en je er niet bij kan komen. "Gereflecteerd" licht meten is ook heel handig bij glasramen alhoewel je dan eigenlijk het doorgelaten licht meet. Maar zonder zoeker op je lichtmeter of een spotmeter is het vaak gissen wat je aan het meten bent.

Om opvallend licht te meten moet je niet naar het voorwerp gaan als jij in hetzelfde licht staat als het voorwerp. Dus bij een heldere dag zonder wolken maakt het geen verschil als jij in het zonnetje staat en je voorwerp ook al is dat enkele km verder.

En opvallend licht meet je door het bolletje naar je lens te richten. Je wil namelijk meten hoeveel licht er naar de lens gereflecteerd gaat worden door het voorwerp. Lees maar eens de handleiding van eender welke lichtmeter. Met diffuus licht en zw of kleurfilm maakt het zoveel niet uit omdat dat toch bijgetrokken wordt bij afdrukken maar in de middagzon met diafilm is het iets anders.

Goed boek is "The Perfect Exposure" van Jim Zuckerman.

Rolfilm:

--- Citaat van: Havoc op 20 december 2012, 21:24:17 ---.

Om opvallend licht te meten moet je niet naar het voorwerp gaan als jij in hetzelfde licht staat als het voorwerp. Dus bij een heldere dag zonder wolken maakt het geen verschil als jij in het zonnetje staat en je voorwerp ook al is dat enkele km verder.--- Einde van citaat ---

In dat geval heb je geen lichtmeter nodig, de f/16 regel is volvoende, maar voor de rest klopt de uitleg wel..

HoodedOne:

--- Citaat van: Rolfilm op 20 december 2012, 22:23:13 ---In dat geval heb je geen lichtmeter nodig, de f/16 regel is volvoende, maar voor de rest klopt de uitleg wel..

--- Einde van citaat ---

En dat klopt ook niet helemaal. Want het licht veranderd ook per lokatie op de aardbol.
De "sunny 16" regel werkt het beste in het gebied rond de evenaar. Als je verder naar het noorden of het zuiden gaat, moet je deze regel ook aanpassen door een groter diafragma te kiezen.
Met een lichtmeter heb je hier geen last van. Want de "sunny 16" blijft niets anders dan een gecalculeerde gok.

Rolfilm:

--- Citaat van: HoodedOne op 20 december 2012, 22:34:22 ---En dat klopt ook niet helemaal. Want het licht veranderd ook per lokatie op de aardbol.
De "sunny 16" regel werkt het beste in het gebied rond de evenaar. Als je verder naar het noorden of het zuiden gaat, moet je deze regel ook aanpassen door een groter diafragma te kiezen.
Met een lichtmeter heb je hier geen last van. Want de "sunny 16" blijft niets anders dan een gecalculeerde gok.

--- Einde van citaat ---

 ::)

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie