De Fototas > Lichtmeters

Hoe meet je nou goed licht?

<< < (4/9) > >>

Fotohuis:

--- Citaat ---Je kunt ook het zone-systeem van Ansel Adams bestuderen, die je leert om te kiezen welke grijswaarde een bepaald punt uit je scène op de foto moet krijgen. Dat is veel minder ingewikkeld dan veel mensen denken, je moet wel een geschikte lichtmeter hebben die kleine deelgebieden kan meten (spotmeter).

--- Einde van citaat ---

Interessant om hier eens in te duiken. Het geeft ook een aardig inzicht in de sensiometrie van een z/w film. Er zijn ook wel vertalingen uit het Engels zodat de specifieke begrippen dan iets gemakkelijker te begrijpen zijn. Meten met een spotmeter en intepreteren kost tijd, moeite en redelijk wat ervaring. Een reflectie meting (de ingebouwde meter van een camera doet niet anders) of een object meting gaat veel sneller en is in 90% van de gevallen acuraat genoeg om tot een goed resultaat op een film te komen.

Louis:

--- Citaat van: Fotohuis op 19 december 2012, 11:46:31 ---Om het nog iets moeilijker te maken:
Die Grijskaart van 18% reflectie die je meet kun je ook meenemen bij een opname.
Als je goed ontwikkeld hebt zit die precies op zone V (halverwege). Als je nu ook nog een densitometer hebt (een gecalibreerd apparaat om de dichtheid van je negatieven te meten) kun je deze terugmeten. Dit wordt uitgedrukt in log D waarden.
Als je precies goed zit komt die Grijskaart (in het negatief) uit op 0,72log D op de densitometer.

De truuk van een goed belichte film is dat je werkt op het meest lineare gedeelte van de log D curve van een film.
I.c.m. een juist gekozen ontwikkelaar maak je dus optimaal gebruik van de Grijstinten en dynamisch bereik van de film.

Ik stop nu maar even want anders ben ik bang dat de meeste forenten het spoor anders bijster gaan raken.  ;)

--- Einde van citaat ---

Dit vind ik juist interessant!  :)

Flipperkoning:
Verder is het raadzaam om de handleiding van je camera te kennen, een Mamiya 7 heeft per gebruikt objectief een andere beeldcirkel met de spotmeter!

HoodedOne:
De meest eenvoudige meet-regel die ik ben tegengekomen is:

Meet de donkerste schaduw waar je nog detail wilt hebben. En dan 1 stop onderbelichten.

Voor de zone-systeem liefhebbers. Je plaatst je donkerste partijen dan in zone 4 (N-1).
Ik geloof dat dit alleen werkt met negatief film.

Peter:

--- Citaat van: Flipperkoning op 19 december 2012, 11:50:43 ---Opvallend licht meet je naar de lichtbron, niet naar de camera tenzij je met tegenlicht werkt en een uitgebeten trendy foto wil hebben. Lees de website van Frank Doorhof er maar op na.

--- Einde van citaat ---
Volledig oneens. Een eeuwige discussie, die telkens weer terugkeert. Lees wiki ("Taking an incident-light reading requires placing the meter at the subject's position and pointing it in the general direction of the camera"), en nog 1000 andere bronnen er maar eens op na. Als je in de studio meet met meerdere lichtbronnen is dat onmogelijk, en als je buiten meet zou je bij elke scène, of die nu uit lichte of donkere partijen bestaat, de meter naar de zon moeten wijzen en dus in alle gevallen dezelfde belichting krijgen.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie