De Fototas > Lichtmeters

Hoe meet je nou goed licht?

(1/9) > >>

henkvanzuylen:
Gooi hier je tips voor een goede lichtmeting neer, waant daarover bestaat veel onduidelijkheid.

Op het object meten zegt men dan....hoe bij een landschap, kerktoren, etc?
Afijn...genoeg te leren lijkt mij en er zijn er vast die er veel meer kijk op hebben als ik.

Voor mij is het juist meten van licht ook de bottleneck als ik mijn negatieven terug kijk.....sommige goed belicht, meeste onder- of overbelicht.

Henk

Borghesia:
Oh ja, landschappen of straatfotografie belichten is iets anders. Het liefst meet ik op het object, maar in deze situaties kan dat niet.
Zoek dan het midden grijs en richt daar op. Ik ben daar geen expert in maar het groene gras schijnt midden grijs te zijn, en daar richt ik dan op, in de stad richt ik op stoepstenen. Gaat vaak wel goed. Wees ook een beetje bewust van de stand van de zon. Het wordt tricky als die tegenover je staat. Dan is inflitsen nodig. Heb je geen flitser dan gaat mis, en worden je foto's te donker en hebben geen detail - en zelfs als je belicht heb op een middengrijs gebied - erg korrelig en wazig.

henkvanzuylen:
Ik heb een mooi pdf gevonden over de kunst van het lichtmeten.
Wordt er op een duidelijke manier uitgelegd zonder te veel in details te treden.

deel 1:
http://db.tt/BseONIlG

deel 2:
http://db.tt/qvf1bgER

Henk

Frank1948:

--- Citaat van: henkvanzuylen op  9 januari 2012, 08:12:32 ---Ik heb een mooi pdf gevonden over de kunst van het lichtmeten.

deel 1:
http://db.tt/BseONIlG

deel 2:
http://db.tt/qvf1bgER


--- Einde van citaat ---

Grappig, ik ken Wim van Velzen van een ander forum. Ik gebruik sinds 1973 voor 99% de opvallend lichtmeetmethode.

Mark.L.:
Ik heb een Gossen C-mate lichtmetertje, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik deze nauwelijks heb gebruikt. Ik heb mezelf aangeleerd om de lichtomstandigheden goed in te schatten, en na een tijdje krijg je daar vanzelf meer gevoel in. Soms gaat het mis, maar meestal meer dan goed. Maar nu de lichtmeter van de Olympus Om-1n is overleden kwamen er ineens veel meer foto's overbelicht terug dan normaal gesproken. Zes op een rol van 36 is toch een hoop. Misschien heeft het ook te maken dat ik de camera nog niet helemaal aanvoel, hij is relatief nieuw binnen mijn collectie. Ook heb ik enkele rolletjes 100 Iso geschoten op bewolkte en donkere dagen. En tussen 1:1.8 en 1:4.5 heb ik de sluiter meer dan te lang open gehad.

Ik kwam op Flickr toevallig vandaag deze link tegen, en ik denk dat ik me hierin maar eens meer ga verdiepen.
http://www.fredparker.com/ultexp1.htm

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie