Hallo wouthazel,
Hoi, ..........Juiste aanname?
Wel juist en niet juist.
Laten we eerst even een paar andere aannames vastleggen:
- de opgegeven filterfactor is gegeven voor een film met dezelfde spectrale gevoeligheid dan degene die je gebruikt - bijna steeds dus opgegeven voor een klassieke panchromatische film (en dus bijvoorbeeld niet voor eentje met uitbreiding naar infrarood
- als je doorheen het filter zou meten: de spectrale gevoeligheid van je lichtmeter is dezelfde dan die van je film
De opgegeven filterfactor zal altijd een aanvaardbaar compromis zijn tussen de normale gebruiksverwachtingen. Maar inderdaad zal de correcte filterfactor theoretisch onbestaande zijn voor het doorgelaten licht (geel dus, in geval van een geelfilter), en theoretisch oneindig groot voor het geabsorbeerde licht (dus blauw, in geval van een geelfilter).
Dat is dus theorie, want wat er ook nog meespeelt - en nu neem ik weer dat geelfilter als voorbeeld:
- gaat dat geelfilter inderdaad dat gele (dus dat rode plus groene) licht allemaal 100% doorlaten...? (nee dus!)
- gaat dat geelfilter inderdaad dat blauwe licht allemaal 100% absorberen...? (nee dus!)
Dus in de praktijk: als jij niet dat hogergenoemde "
aanvaardbaar compromis tussen de normale gebruiksverwachtingen" nastreeft, maar bijvoorbeeld de blauwe hemel donkerder wil weergeven in verhouding tot de lichte wolken, dan hangt het af van de mate waarin je dat wil doen: een beetje donkerder, of gitzwarte wolken - en de weergave van de rest van de onderwerpen in beeld, de huisjes en/of bomen en/of mensen en/of ... die daar onder die wolken staan zullen dat mee bepalen. Je vraag "
ga je dan niet juist het filtereffect corrigeren?" is dus zeer terecht - en het antwoord hangt van de omstandigheden af.
Volledigheidshalve: in het geval van de blauwe lucht met de heldere wolken zal een geelfilter inderdaad het kontrast verhogen, maar dit is geen ijzeren wet. Anecdote in dit verband: de verkeerslichtcamera's in zowat alle landen gebruiken een roodachtig filter - overblijfsel van toen die nog met analoge opnamen werkten, want daar geeft meer langgolvig licht voordelen. Voor zowat alle voorkomende kleurencombinaties van nummerplaten is dat ook contrastverhogend... behalve voor die dwarsliggende Belgen met hun rood-op-wit nummerplaten - want daar verminderde juist het contrast, en dus de leesbaarheid . Onder druk van de E.U. zijn die tenslotte ook overstag moeten gaan met een aangepaste nummerplaten: de nieuwere vertonen onder normale verlichtingsomstandigheden wat donkerder rode karakters, maar bij gericht licht (flits, koplampen, ...) vrijwel zwart (selectieve diffusie). Maar in Belgenland zelf, waar nog een groot aantal oudere nummerplaten in gebruik zijn, blijven de verkeerscamera's nog altijd flitsen met een groen- in plaats van een rood filter.
