De Doka > Chemicaliƫn

Heel oud foto rolletje ontwikkelen +- 20 jaar oud

(1/3) > >>

JurgenMahn:
Hi Allen,

Mag ik jullie wijze raad vragen over het ontwikkelen van een tweetal hele oude fotorolletjes uit een standaard compact camera. Rolletjes zitten nog in de camera en zijn +- 20 geleden geschoten.

Camera's hebben altijd in een doos in een donkere kast gelegen, mijn vraag is is er nog een kans deze enigszins bruikbaar te ontwikkelen en zo ja op welke manier. Zijn er gespecialiseerde bedrijven / fotografen die die goed kunnen of is een standaard "geautomatiseerde" ontwikkelaar beter? Ik verwacht geen spetterende kleuren meer :) maar is er uberhaubt na deze tijd nog een "zichtbaar" beeld uit deze rolletjes te halen?

Alvast bedankt.

Jurgen 

Ree:
Hoi Jurgen,

Welkom!

Bij zwart-wit ontwikkelen heb je mogelijkheden tot het bijsturen van het resultaat. Met kleur kan je niet beter dan je zo goed mogelijk aan het standaard ontwikkelrecept houden.

In dit geval kan een thuisontwikkelaar of een vak-lab weinig meerwaarde bieden tov bijvoorbeeld de Hema.

Ik zou dus eerst controleren of de rolletjes zijn teruggespoeld, ze uit de camera halen en ze dan gewoon inleveren bij de Hema.

Aan jou de gok of je ze meteen laat afdrukken, of dat je op een andere manier de negatieven eerst gaat beoordelen. Spannend!  :)

Groet,

Ree

Mono:
Hoi Jurgen.

Yep, terugdraaien (in de camera) en naar HEMA brengen. Ik zou eerst "alleen ontwikkelen" doen (ook als ze daar mochten zeggen dat dit niet kan). Tenzij je van een gokje houdt en dat dit best wat mag kosten.

Laat t.z.t. even weten of er nog wat bruikbaars op stond.   :)

Kwibus:
Hallo JurgenMahn,


Toch ook eerst even kijken wat voor type film het is. Als het een kleurendiafilm zou zijn, is het hopelijk geen Kodachrome... want die krijg je nergens meer als dusdanig ontwikkeld.

JurgenMahn:
Beste allen,

Bedankt voor de reacties. Ga ik proberen, mocht er nog iets zinnigs uitkomen, dan zal ik de resultaten hier posten.

Ik heb hier een Epson V600 staan dus ik kan de negatieven scannen, ik ga even proberen bij Hema oid of ik alleen de negatieven kan krijgen.

Het zijn geen Kodachrome rolletjes, ik heb zojuist een Fuji en merkloos rolletje uit de camera's gehaald

Jurgen

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie