De consensus onder groot-formaatwerkers is een beetje dat het niet uitmaakt wat je er opzet, het is allemaal goed. Fuji, Nikon, Rodenstock, Schneider en dan nog enkele kleinere en minder bekende fabrikanten maakten allemaal goed spul.
Waar je een beetje op moet letten zijn de volgende zaken:
1. Loopt de sluiter goed. Probeer een aantal sluitertijden - zowel de korte als de lange, en luister hoe ze klinken. Er moeten duidelijk verschillen te horen zijn tussen de verschillende tijden en klinken ze allemaal hetzelfde, dan is de sluiter kapot. Het maakt trouwens weinig uit of je een Copal of een Synchro-cumpor hebt: allebei goed.
2. In de 300mm klasse zijn er grofweg twee soorten objectieven: die met een lichtsterkte van f 5.6 en die met een lichtsterkte rond f 9. Beide typen zijn scherp en uitstekend, maar de f 5.6 objectieven zijn groot en zwaar: de lichtste (de fujinon CM-W) is net onder een kilo en heeft een filtermaat van 77mm, de andere zijn nog groter. Het zijn eigenlijk de standaardobjectieven voor 8x10 en hebben een beeldcirkel dat daarbij hoort. De lichtzwakkere hebben een kleinere beeld cirkel, maar nog steeds meer dan voldoende voor 4x5. Op een interprit zou ik op zoek gaan naar een dergelijk objectief: een nikkor M, een apo-ronar, een g-claron of een fujinon-c, die andere zijn veel te groot en zwaar voor je camera, ook al omdat je met volle balguittrek moet gaan werken en daar wordt beslist niet stabieler van.
3. Multi-coating. Niet per se noodzakelijk, maar het helpt wel in lastige licht situaties. Een goede, verstelbare zonnekap helpt trouwens ook.
4. Zoek ook meteen een tophat-lensplankje, zodat je voldoende balguittrek houdt. Die zien er ongeveer zo uit:
https://www.ebay.fr/itm/Lens-Board-for-Linhof-Wista-Shen-hao-Ebony-copal-0-Top-Hat-50mm-extension/333295093531