Auteur Topic: Konica A4  (gelezen 241 keer)

Offline han

  • Regelmatige bezoeker
  • **
  • Berichten: 67
Konica A4
« Gepost op: 21 september 2022, 21:39:25 »
Hallo.

Vandaag met Konica A4 weg geweest.
Ik had een rolletje van 36 erin maar bij 24 ging
hij al terug spoelen.

Dit is de eerste keer dat ik hem gebruik.
A is hij niet goed meer.
B is het een instelling die ik moet veranderen.
C voor C weet ik niets  :).

Hoop dat hij verder goed is.

groet Han

Offline Kwibus

  • Vaste bezoeker
  • ***
  • Berichten: 373
Re: Konica A4
« Reactie #1 Gepost op: 21 september 2022, 22:07:01 »
Hallo Han,


Een camera die DX codes leest, en een DX cassette van 24 opnamen gevuld met 36 opnamen vanaf bulk rol?

Offline beeperhorrie

  • Analoog liefhebber
  • ****
  • Berichten: 7.258
Re: Konica A4
« Reactie #2 Gepost op: 21 september 2022, 22:53:40 »
Het voelertje wat aangeeft dat het einde van de rol is bereikt reageert op een veel te lage weerstand?
Ben Minolta 110 zoom MK II  -  Nikon F90x  -  Kiev 6С  -  Icarex 35

Offline Nicky

  • Vaste bezoeker
  • ***
  • Berichten: 458
Re: Konica A4
« Reactie #3 Gepost op: 21 september 2022, 23:00:46 »
Welke film? Met of zonder dx codering op de casette?

Offline han

  • Regelmatige bezoeker
  • **
  • Berichten: 67
Re: Konica A4
« Reactie #4 Gepost op: 21 september 2022, 23:25:11 »
De film is APX 400.
Dus met DX code.

Misschien had ik deze keer pech.
En dat het bij 1 keer blijft.
Eerst maar even kijken hoe de foto's er uit zien straks.
Wel jammer was super mooi weer en ik was op een mooie locatie.

Ik wist dat de Dx code de ASA leest maar niet de aantal foto's.
Kan ook een slecht contact zijn misschien.

Offline Kwibus

  • Vaste bezoeker
  • ***
  • Berichten: 373
Re: Konica A4
« Reactie #5 Gepost op: 21 september 2022, 23:30:18 »
Hallo Han,


Details ken ik niet, maar ik weet wel dat de DX codes ook kunnen gebruikt worden bij afwerkingsapparatuur. Als je dus je film laat ontwikkelen zou het kunnen dat er een probleem oprijst als de werkelijke filmlengte niet dezelfde is dan degene die de DX code aangeeft. Ik vermoed echter dat niet veel apparatuur daarop reageert... maar zoals gezegd: ik ken eigenlijk gen details daarover.

Online Chromenose

  • Vaste bezoeker
  • ***
  • Berichten: 812
  • Je kunt beter camera’s verzamelen dan koelkasten
Re: Konica A4
« Reactie #6 Gepost op: 22 september 2022, 12:45:09 »
Butkus.org heeft de manual online staan en het is mogelijk om voortijdig terug te wikkelen.


Rob

Offline FotoHans

  • Vaste bezoeker
  • ***
  • Berichten: 620
Re: Konica A4
« Reactie #7 Gepost op: 22 september 2022, 13:12:51 »
Butkus.org heeft de manual online staan en het is mogelijk om voortijdig terug te wikkelen.
Rob

Slim gezien Rob! Je moet inderdaad tussentijds terugspoelen via het menu, niet door het indrukken van zo'n klein verborgen knopje. Het zou dus kunnen zijn dat je per ongeluk de juiste functies hebt ingedrukt met je duim (want de menu knop zit wel op een onhandige plek) en zodoende tussentijds terugspoelen hebt geactiveerd.

https://www.cameramanuals.org/konica/konica_a4.pdf

Offline Mono

  • Analoog liefhebber
  • ****
  • Berichten: 8.341
Re: Konica A4
« Reactie #8 Gepost op: 22 september 2022, 13:27:40 »
Dit soort menu's heb ik altijd slecht kunnen verteren.
Mijn code blijft analoog.

Offline beeperhorrie

  • Analoog liefhebber
  • ****
  • Berichten: 7.258
Re: Konica A4
« Reactie #9 Gepost op: 22 september 2022, 14:56:03 »
Het is toch ontzettend handig als je om wt voor reden dan ook eens eerder dan het eind aan de film moet terugspoelen en er is geen handslingertje
Ben Minolta 110 zoom MK II  -  Nikon F90x  -  Kiev 6С  -  Icarex 35

Offline Mono

  • Analoog liefhebber
  • ****
  • Berichten: 8.341
Re: Konica A4
« Reactie #10 Gepost op: 22 september 2022, 15:07:29 »
Het is toch ontzettend handig als je om wt voor reden dan ook eens eerder dan het eind aan de film moet terugspoelen en er is geen handslingertje

Daar noem je twee factoren.

Als je geen probleem creëert hoef je het ook niet op te lossen.   ;)
Mijn code blijft analoog.

Offline beeperhorrie

  • Analoog liefhebber
  • ****
  • Berichten: 7.258
Re: Konica A4
« Reactie #11 Gepost op: 22 september 2022, 15:52:30 »
Dat is ook weer zo.  Voor zover ik het me kan herinneren heb ik het zelf nog nooit hoeven gebruiken (F90x), het is toch fijn te weten dat het er op zit.  Misschien net zoiets als veiligheidsgordels in de auto.
Ben Minolta 110 zoom MK II  -  Nikon F90x  -  Kiev 6С  -  Icarex 35

Online Chromenose

  • Vaste bezoeker
  • ***
  • Berichten: 812
  • Je kunt beter camera’s verzamelen dan koelkasten
Re: Konica A4
« Reactie #12 Gepost op: 22 september 2022, 19:55:34 »
Filmpje terugspoelen om alleen een paar opnamen die je nodig hebt te ontwikkelen of om van zw/w over te stappen naar dia is toch niet zo ongebruikelijk dacht ik.

Rob

Offline han

  • Regelmatige bezoeker
  • **
  • Berichten: 67
Re: Konica A4
« Reactie #13 Gepost op: 22 september 2022, 20:01:34 »
Bedankt voor de gebruiksaanwijzing.
De film gaat naar de Hema.
Eerst maar even kijken of het verder goed is.

Groet Han

Offline Mono

  • Analoog liefhebber
  • ****
  • Berichten: 8.341
Re: Konica A4
« Reactie #14 Gepost op: 22 september 2022, 20:36:18 »
Filmpje terugspoelen om alleen een paar opnamen die je nodig hebt te ontwikkelen of om van zw/w over te stappen naar dia is toch niet zo ongebruikelijk dacht ik.

Zeker niet. En als die automaat de film er niet helemaal inspoelt, maar er nog een stukje uit laat steken, dan kun je eventueel later weer verder met die film.
Mijn code blijft analoog.