Auteur Topic: Praktica B serie  (gelezen 454 keer)

Offline Mschekkerman

 • Analoog liefhebber
 • ****
 • Berichten: 2.150
Praktica B serie
« Gepost op: 1 augustus 2022, 19:44:22 »
Lang had ik het min of meer onmogelijk geacht om deze camera’s te kunnen repareren. Omdat de sluiter elektronisch wordt gestuurd, vond ik deze camera’s min of meer onbetrouwbaar. Dat begon ooit met een B200 die ik op de rommelmarkt kocht. Na een tijdje liep de sluiter blank af en stonden er geen beelden meer op de film. Ondanks een volle batterij.

Een jaar of twee geleden begaf de sluiter van mijn BMS het. Uiteindelijk heb ik van Hans een aantal defect B serie body's kunnen overnemen. Het is gelukt de BMS te repareren. De teller staat al op drie. Het leek me leuk de reparatie ervaringen met jullie te delen. De waardering voor de Praktica B serie is bij mij enorm toegenomen. Veel onderdelen van de camera, zoals de behuizing, de zoeker en het transport zijn ontzettend mooi gemaakt.

Het artikel van Marco Kröger over de elektronica in Praktica's heeft ook bijgedragen, zowel aan belangstelling als op technisch vlak.

https://zeissikonveb.de/start/geschichte/vom_vorreiter_zum_hinterherlaeufer.html

De Prakticar objektieven die Meyer Optik en Zeiss Jena voor deze serie camera's gemaakt hebben, zijn wat mij betreft zeer de moeite waard. Uiteraard heeft de camera ook zijn minder sterke kanten, dit zijn met name de sluiter en de contacten van de lens.

Als je eenmaal door hebt hoe de camera werkt, is het allemaal minder ingewikkeld dan je in eerste instantie denkt.
Ondanks de elektronica, is de camera overzichtelijk en modulair opgebouwd. Veel service- vriendelijker dan ik in eerste instantie dacht.

Aanvang:De bodemplaat is eenvoudig te verwijderen met 4 schroeven. Hier bevinden zich de potmeters voor de sluiter en de belichtingsmeter. Aan de linkerkant de winder aansluiting, hier wordt ook de sluiter gespannen. Sommige mechanische storingen van een camera die lang stil gelegen heeft, kunnen hier worden verholpen.De bovenkap is hetzelfde verhaal, het is een kwestie van de schroeven en ringen losdraaien. Onder de flitsschoen zit nog een plaatje wat moet worden losgesoldeerd. De sluitertijdenknop bestaat uit een elektronische aftaster. Slechts één tijd (1/90e voor de flits of op sommige camera's 1/60e) is mechanisch gestuurd.De bajonet met de contacten kan in één geheel worden verwijderd. Na het verwijderen van de arm van de zelfontspanner zijn het slechts 4 schroeven onder de bekleding.Het spiegelhuis in de camera met de elektronica:In de meeste modellen zit de zelfontspanner maar met twee schroeven vast, in deze met vier:Hoe werkt de sluiter? Na het spannen van de sluiter sluiter een schakelaar zodat de elektronica weet dat de sluiter gespannen is. Als de ontspanknop half wordt ingedrukt, wordt de magneet die het eerste gordijn tegenhoudt geactiveerd. Op het moment dat de spiegel opklapt, weet de elektronica dat het de laatst gekozen of gemeten sluitertijd moet onthouden. Op het moment dat de spiegel boven is, loopt de sluiter af. Ook hier zit een schakelaar.

De sluiter is van het type 'quick-return' na de belichting lopen de gordijnen terug naar hun startpositie.

Overigens, het spiegelhuis op de foto is verkeerd gemonteerd. (net als de zelfontspanner) De camera was al een keer open geweest.Voor het verwijderen van de spiegel en de sluiter moet deze lintkabel worden losgesoldeerd, helaas gebroken. Misschien kunnen we hem overbruggen met 'jumpwires' Een van de aders gaat naar een soldeerpunt, de andere direct naar een van de voetjes van de IC.Het spiegelhuis kan worden verwijderd met twee schroeven naast de zoeker, en twee naast het batterijvak. Ook het stukje flexkabel met de potmeters, moet worden losgemaakt. Heel voorzichtig kan het spiegelhuis dan van de sluiter gehaald worden.

De sluiter zelf kan worden verwijderd door de schroeven achterop de behuizing (onder en boven te verwijderen) bij het verwijderen van de sluiter moet het spanmechanisme van de sluiter aan de onderkant worden losgekoppeld.Hier wordt de sluiter gespannen.Ik hou jullie op de hoogte! :)
~ vergeet nooit je camera mee te nemen ~

Offline Mono

 • Analoog liefhebber
 • ****
 • Berichten: 7.824
Re: Praktica B serie
« Reactie #1 Gepost op: 1 augustus 2022, 20:14:06 »
Mooi. En dank voor dit gedeelte.   :)
Mijn code blijft analoog.

Offline henkvanzuylen

 • Analoog liefhebber
 • ****
 • Berichten: 10.875
Re: Praktica B serie
« Reactie #2 Gepost op: 1 augustus 2022, 20:29:30 »
Ongelofelijk dat je dit voor elkaar krijgt Milo…petje af!
Wipneuzen, grote neuzen, zelfs haakneuzen, ik vind alles prima…..maar ik heb een bloedhekel aan wijsneuzen!

Offline beeperhorrie

 • Analoog liefhebber
 • ****
 • Berichten: 6.606
Re: Praktica B serie
« Reactie #3 Gepost op: 1 augustus 2022, 20:30:27 »
Prachtig dit soort verslagen. Hoewel je het minder ingewikkeld noemt is dit voor mij wel wat stappen te hoog, desalniettemin lees ik het graag en bewonder wat je zo allemaal even hebt gedaan.
Ben Minolta 110 zoom MK II  -  Nikon F90x  -  Kiev 6С  -  Icarex 35

Offline toines

 • Analoog liefhebber
 • ****
 • Berichten: 1.886
  • Antoine Sijnesael Fotografie
Re: Praktica B serie
« Reactie #4 Gepost op: 1 augustus 2022, 20:47:21 »
Mooi verslag, ik heb nog een defecte BX20 liggen, ook maar eens open schroeven dus.
Een paar Nikon, Minolta en Olympus analoge camera's en een paar Nikon digi reflexen en een Kiev 60 met leuke objectieven.

Online hanskerensky

 • Analoog liefhebber
 • ****
 • Berichten: 2.255
Re: Praktica B serie
« Reactie #5 Gepost op: 1 augustus 2022, 21:13:14 »
Ja, een mooi en vooral duidelijk verslag Milo !

Jammer van die kapotte lintkabel. Hoop dat je het voor elkaar krijgt om dat te repareren !!
------------------------------------------------
Zie ook   https://www.flickr.com/photos/29504544@N08/collections/

Offline Fred

 • Analoog liefhebber
 • ****
 • Berichten: 5.071
Re: Praktica B serie
« Reactie #6 Gepost op: 1 augustus 2022, 21:24:55 »
Jammer van die kapotte lintkabel. Hoop dat je het voor elkaar krijgt om dat te repareren !!

Zo"n lintkabel moest ik eens in een rekenmachine vervangen, ik had het voordeel dat de twee printen op een vaste afstand van elkaar stonden dus kon ik 0,3 mm wikkeldraad gebruiken.
Zal in de camera dus ook wel lukken.Zorki, Zorki 6 Zenit B en Rolleiflex-Automat.
Leningrad-8, Weston Master II, Sunny 16 regel.

Offline Mschekkerman

 • Analoog liefhebber
 • ****
 • Berichten: 2.150
Re: Praktica B serie
« Reactie #7 Gepost op: 2 augustus 2022, 18:57:43 »
Na het controleren en schoonmaken van de sluiter, het spiegelmechanisme terug geplaatst. Deze wilde eerst niet werken. Wat bleek; bij de aansluiting van de winder was de beugel die het transport blokkeert verbogen. Deze heb ik gedeeltelijk terug kunnen buigen, maar ga ik vervangen voor een 'verse' uit de donor B100 body.

Het spiegelmechanisme werkte, maar nu de elektronica nog. Het plaatsen van een batterij en contact maken, geeft een rode knipperende led in de zoeker. Er zit dus nog leven in. Nu zitten we met het probleem van de gebroken flexkabel. Een ader is goed te herleiden, de andere niet. Ik dacht dat hij naar een van de pootjes van de IC ging. Dus heb ik lang zitten zoeken met de multimeter.

Intussen de potmeter voor de ISO gevoeligheid gemonteerd. En op goed geluk een draadje naar pootje 4 gesoldeerd. Geen resultaat, draadje weer los. Maar wat blijkt: de sluiter werkt wel op de automaat. Dat geeft te denken. Gelukkig staat er een schema in de handleiding. De schakelaar gaat via de massa naar de reeks contacten, die de sluitertijdenknop aftast.

Succes, nu zorgen voor fatsoenlijke draadjes. De contacten van de sluitertijdenknop moeten nog worden bijgebogen, zodat ze geen storing geven. Dan kan de bovenkap weer terug, en de voorkant. Spiegeldemping vernieuwen. Daarna sluitertijden testen.

Er zijn nu nog twee defecte body's over in de doos. (de BX20 niet meegerekend) Éen B100 heeft als donor gediend. Dus de sloperij is beperkt gebleven. In de BCS zit film die bijna vol is! :)

https://1drv.ms/b/s!AqIFV1O6u5YntH3qIFXc2IiRxarW


~ vergeet nooit je camera mee te nemen ~

Offline beeperhorrie

 • Analoog liefhebber
 • ****
 • Berichten: 6.606
Re: Praktica B serie
« Reactie #8 Gepost op: 2 augustus 2022, 19:57:53 »
Als je op hoor afstand was zou ik een applaus geven.  Man wat een prestatie, ik haak al af als ik die foto zie.
Ben Minolta 110 zoom MK II  -  Nikon F90x  -  Kiev 6С  -  Icarex 35

Online hanskerensky

 • Analoog liefhebber
 • ****
 • Berichten: 2.255
Re: Praktica B serie
« Reactie #9 Gepost op: 3 augustus 2022, 09:11:23 »
Ik denk dat Milo een echte Praktica reparatie expert aan het worden is !!  :)
------------------------------------------------
Zie ook   https://www.flickr.com/photos/29504544@N08/collections/

Offline Mschekkerman

 • Analoog liefhebber
 • ****
 • Berichten: 2.150
Re: Praktica B serie
« Reactie #10 Gepost op: 6 augustus 2022, 16:11:51 »
De draadjes vanaf de gebroken lintkabel heb ik vervangen voor dunnere, zodat de voorkant van de behuizing er weer op kon.

Op een zeker moment liep de camera weer vast en wilde niet meer spannen.  8( Wat bleek, het asje met het ringetje en de borgclip, (verbonden met de arm linksonderaan op de foto) krijgt enorm veel kracht te verwerken. De smering stond droog. Nieuw vet aangebracht, en de sluiter liet zich weer soepel spannen.Helaas deed zich een nieuw probleem voor. De elektronica werkt, de sluitertijden konden weer worden ingesteld. Maar de sluiter werkt maar tot 1/15e. Die tijd loopt als 1/25e. Te snel dus. Op de tijden daarboven komt geen licht door de sluiter, ook geen sluier. De mechanische flitstijd van 1/70e doet het wel, zonder problemen.

De oorzaak zit waarschijnlijk in de elektronica. Een 'potmeter' voor het afstellen van de sluiter is er niet echt. Wel voor de meetcel, ISO instelling en de diafragma aansluiting. Die hebben vaak een instelling voor grof en fijn.  De instructie in de handleiding geeft de instructie om de spanning van de gordijnen en het anker op 1/1000e af te stellen. Een lastige opgave als de sluiter blank afloopt.

Het schema toont wel de schakeling voor de latere B200 en de BC-1, maar niet voor dit oudere type. Voorlopig parkeer ik hem even, want mechanisch lijkt hij verder wel in orde.

Nog 2 stuks te gaan...
~ vergeet nooit je camera mee te nemen ~

Offline beeperhorrie

 • Analoog liefhebber
 • ****
 • Berichten: 6.606
Re: Praktica B serie
« Reactie #11 Gepost op: 6 augustus 2022, 17:56:04 »
En uiteindelijk zal het vast gaan lukken.  Geweldig om dit proces te mogen aanschouwen:  een nieuwe camera specialist in wording.
Ben Minolta 110 zoom MK II  -  Nikon F90x  -  Kiev 6С  -  Icarex 35

Online hanskerensky

 • Analoog liefhebber
 • ****
 • Berichten: 2.255
Re: Praktica B serie
« Reactie #12 Gepost op: 6 augustus 2022, 20:51:24 »
Soms zit het mee en soms zit het tegen. Zo is het leven van een camera reparateur nu eenmaal  ^^

Inderdaad het beste is om gewoon even te laten liggen totdat er wat meer informatie en/of nieuwe ideeën zijn vergaard.

 
------------------------------------------------
Zie ook   https://www.flickr.com/photos/29504544@N08/collections/

Offline Frits

 • Regelmatige bezoeker
 • **
 • Berichten: 87
Re: Praktica B serie
« Reactie #13 Gepost op: 6 augustus 2022, 21:00:58 »
mijn complimenten  hoor dat fijne werk .

Offline Mschekkerman

 • Analoog liefhebber
 • ****
 • Berichten: 2.150
Re: Praktica B serie
« Reactie #14 Gepost op: 11 augustus 2022, 13:20:53 »
Momenteel een geparkeerde B200 en de laatste B200 open. Ook een vastgelopen sluiter door verdroogde smering. Deze sluiter moest helemaal uit elkaar om schoon gemaakt te worden. Hij loopt nu wel op alle tijden, maar te traag. Ik ga proberen de veren te vervangen. Als dat niet baat kan de elektronica overgezet worden in de 'geparkeerde' B200.

Na het los solderen van de draden die de magneet tegenhouden. Kan de bovenste helft van het tijdenwerkje worden opengemaakt. Het armpje links op de foto is voor het openende gordijn. Het geheel zit op een roterende as links onderaan verbonden. Als het tweede gordijn is afgelopen, tikt de arm tegen een nokje waardoor de hele sluiter weer naar de beginpositie schiet.

Pentacon kon in de B serie geen lamellensluiter inbouwen, omdat Copal daar nog een patent op had lopen. Besloten werd de sluiter van de L serie daarvoor te gebruiken. Om te kunnen concurreren moest de camera behalve elektronisch gestuurd te worden, ook nog compacter worden.

Tijdens de belichting schiet het sluitergordijn voor de zoeker (die je dan toch niet kan gebruiken), om die reden loopt de sluiter daarna ook meteen terug naar de beginpositie. De sluiter werd de 'quick return' sluiter genoemd, naar de spiegel. Een mooie verkoopterm, maar in feite een noodzakelijke constructiewijziging met bestaande middelen om de camera compact te maken.

~ vergeet nooit je camera mee te nemen ~