Auteur Topic: Ervaring met Fomapan 100  (gelezen 834 keer)

Offline Fred

 • Analoog liefhebber
 • ****
 • Berichten: 5.129
Re: Ervaring met Fomapan 100
« Reactie #30 Gepost op: 15 juli 2022, 22:16:54 »
Zilverloos is een zwart/wit film waar gebruik wordt gemaakt van de techniek van een kleurenfilm.

Een voorbeeld is Ilford XP2
Zorki, Zorki 6 Zenit B en Rolleiflex-Automat.
Leningrad-8, Weston Master II, Sunny 16 regel.

Online Kwibus

 • Vaste bezoeker
 • ***
 • Berichten: 402
Re: Ervaring met Fomapan 100
« Reactie #31 Gepost op: 15 juli 2022, 23:10:32 »
Hallo,


Wat Mono schrijft klopt helemaal.

Er verschenen ooit meerdere manieren om lichtgevoelighied te bereiken zonder zilver. Maar die missen allemaal wel iéts van de combinatie van eigenschappen die zilverfotografie zo uitzonderlijk maakt. Meestal is de gevoeligheid hét struikelblok, soms ook de houdbaarheid. Diazofilm (bvb. van Océ, vaak gebruikt bij planafdrukken), verschillende thermische systemen (maar niet allemaal zilverloos!), ... en ik heb hier tegen de muur vóór mij nog een vel film hangen waarbij bismuthverbindingen werden gebruikt voor de lichtgevoeligheid (die wel uiterst laag laag was, enkel voor kontaktafdrukken en dan nog te belichten met een heel sterke lichtbron). Wat die film daar hangt te doen: het ziet er uit als een pracht van een spiegel - en als dusdanig gebruik ik hem ook.

In de grafische wereld werden/worden heel wat lichtgevoelige materialen gebruikt die niet gebaseerd zijn op zilver: hoogdruk en diepdrukclichés, diverse types van offsetplaten, ... Deze zijn meestal alles-of-niets systemen, geven dus geen tussentonen weer.

Een uitzondering is de lichtdruk (meer daarover op https://de.wikipedia.org/wiki/Lichtdruck_(Druck) ): het cliché daarvan geeft zonder bijkomend raster een heel rijke schaal aan grijstonen weer en kan door inkleuring tot een foto worden omgevormd - maar het eigenlijke gebruik ervan was het maken van het allermooiste drukwerk dan men zich kan indenken. Door gebrek aan de noodzakelijke grondstoffen (ondermeer zilverfilms voor de voorbereiding) en aan mensen die dit beheersen (en ook door de hoge kostprijs en het lage rendement van de produktie) is deze drukmethode zo goed als uitgestorven. Begin deze eeuw waren eer wereldwijd nog vier lichtdrukkerijen. Maar nu is er nog maar één die echt in bedrijf is, in het Japanse Kyoto (https://tokyofotosushi.wordpress.com/2013/06/10/der-letzte-druckt-das-licht-aus/). Die van Firenze is er mee gestopt, en de Lichtdruck-Werkstatt-Museum in Dresden (https://de.wikipedia.org/wiki/Lichtdruck-Werkstatt-Museum)  is, ondanks haar status van kultuurerfgoed, samen met het moederbedrijf op de fles gegaan (een ongelooflijk verhaal hoe de Treuhand na de Duitse Wende is omgesprongen met bedrijven  - zo ook met Orwo bijvoorbeeld). In de zomer van 2014 ben ik daar in Dresden gaan aankloppen voor een bezoek, en kon ik zelf vaststellen dat alles daar nog stond als vroeger (men had er nog wel een pak drukwerk dat in de weg stond, en dat probleem heb ik gedeeltelijk mee opgelost  ^D). Tenslotte bezocht ik een jaar later ook nog de lichtdrukkerij van het Museum für Druckkunst in Leipzig (https://www.druckkunst-museum.de/en/home.html) : men had er nog een beetje materiaal, maar het probleem was toen dat de enige oude vakman die het ambacht nog goed beheerste heel vaak uitviel door ziekte, zodat drukken zelf bijna niet meer gebeurde (https://www.superleipzig.de/superlative/246-Einzige-Lichtdruckerei.html).

Eigenlijk ben ik wel een heel eind off-topic gegaan in dit draadje (mijn passie voor fototechnieken speelt mij soms nogal wat parten  oO ). Sorry als het zou storen...

Online Kwibus

 • Vaste bezoeker
 • ***
 • Berichten: 402
Re: Ervaring met Fomapan 100
« Reactie #32 Gepost op: 15 juli 2022, 23:13:15 »
Hallo,


Zilverloos is een zwart/wit film waar gebruik wordt gemaakt van de techniek van een kleurenfilm.

Een voorbeeld is Ilford XP2
Net zoals kleurenfilms bevatten die onverwerkte films wel degelijk zilver - anders kan men nooit die gevoeligheid behalen. Slechts na de chromogene ontwikkeling wordt dat zilver er door het bleekbad uit verwijderd).

Offline Fred

 • Analoog liefhebber
 • ****
 • Berichten: 5.129
Re: Ervaring met Fomapan 100
« Reactie #33 Gepost op: 15 juli 2022, 23:20:14 »
Ik weet dat de films zilver bevatten maar dat wordt er met het bleekfixeer dus uitgehaald, de naam zilverloze film dekt dus niet helemaal de lading, want ze zijn pas zilverloos na de afwerking.
Zorki, Zorki 6 Zenit B en Rolleiflex-Automat.
Leningrad-8, Weston Master II, Sunny 16 regel.