Auteur Topic: Diafragmaveer - trouble in paradise  (gelezen 913 keer)

Offline jbladel

 • Vaste bezoeker
 • ***
 • Berichten: 824
 • Ik heb geen idee, maar doe het toch.
Re: Diafragmaveer - trouble in paradise
« Reactie #15 Gepost op: 7 april 2021, 15:50:09 »
Dit verhaal is bij mij bekend, maar goed, ik heb deze lens express niet in eigen onderhoud zodat ik over al deze dingen niet hoef na te denken over een lens van deze prijsklasse.. Ik kan het me hier namelijk (letterlijk) niet helemaal veroorloven om een 'beginnersfoutje' te maken.

Ter info:
https://diediemustdive.wordpress.com/2020/06/07/canon-manual-focus-lenses/de locatie van de veer (foto als voorbeeld, niet mijn exemplaar):


Dit zorgt er dus voor dat de 'automatic aperture lever' in mijn exemplaar niet soepel meer looptIk heb wel een paar testplaatjes geschoten met de lens, en daar zie ik geen rare dingen. Maar opnieuw onder het mom van 'een lens van deze prijsklasse', waren er nog twee andere problemen die opgelost moesten worden, waardoor ik er eigenlijk niet mee naar een ander adress wil.Poetsmarkeringen, het is me niet helemaal duidelijk of deze op het aspherische element zitten, of op het element daarachter. In ieder geval in een van de voorste groepen. Lijken erger dan dat ze zijn, maar goed, het hoort niet.Zeer lichte schimmel, ik geloof op het tweede element van achter.

Beide dingen zouden vrij simpel op te lossen moeten zijn, maar indien dat niet mogelijk is gaat de lens toch terug naar waar ik hem vandaan heb. En dan zoek ik weer verder naar een vervangend exemplaar.

Er zijn ook al een aantal zeer behulpzame forumleden geweest die mij (via pb) uitgelegd hebben hoe deze veer te repararen zou zijn. Maar de conclussie was wel dat ik op dit moment niet het juiste materiaal (pennetje/boortje van 1mm) in huis heb. Hier kan ik natuurlijk wel aan komen, maar om eerlijk te zijn doe ik een eerste poging -om hier handig in te worden- liever niet op een (voorlopig) niet vervangbaar onderdeel van deze lens.

Als er dus iemand met ervaring en zelfvertrouwen bereid zou zijn om deze reparatiepoging (tegen vergoeding) uit te voeren scheelt dat mij een hoop stress. Mocht het dan niet lukken, of iets fout gaan, dan is dat jammer, maar weet ik tenminste niet dat het mijn overmoedigheid gelegen heeft.

Dan kan de veer weer terug naar de reparateur, en kan ik het oordeel over de andere genoemde problemen afwachten.
Ik vind Canon dus wel geinig, ieder z'n gebreken
Verlanglijstje: Canon AE-1P, AS-1, Mamiya RZ67, 645 Sekor C/N 150 3.5, 35/45mm

Offline Mschekkerman

 • Analoog liefhebber
 • ****
 • Berichten: 1.778
Re: Diafragmaveer - trouble in paradise
« Reactie #16 Gepost op: 7 april 2021, 17:56:18 »
Zoals de man van mn garage altijd zegt als het tegen zit: "uiteindelijk gaan we het wel weer winnen"

Citaat
Probleem ben ik al een paar keer tegen ben gekomen bij lenzen voor de KIEV-88.

Herkenbaar, het Russische 'verenstaal' is een stuk zachter dan het verenstaal wat we in West Europa gebruiken. Bij vervanging is het aan te raden een maat dunner te nemen. Ik ben nog steeds van plan een keer de horlogeveertjes in de trommel van de sluiter van de Kiev 88 te vervangen.
~ vergeet nooit je camera mee te nemen ~

Offline jbladel

 • Vaste bezoeker
 • ***
 • Berichten: 824
 • Ik heb geen idee, maar doe het toch.
Re: Diafragmaveer - trouble in paradise
« Reactie #17 Gepost op: 8 april 2021, 13:39:34 »
Het is niet zozeer een kwestie van hoe, maar waar. Een goede reparateur kan deze veer wel wikkelen of laten maken bij bijvoorbeeld Blasaveer in Wormerveer.
Je kunt ook contact opnemen met Camtech in Hazerswoude, daar werkt een Canon specialist.

Bedankt voor de tip, contact opgenomen met blasaveer in wormerveer, en daar komt voor een redelijke prijs waarschijnlijk wel resultaat uit.
Ik vind Canon dus wel geinig, ieder z'n gebreken
Verlanglijstje: Canon AE-1P, AS-1, Mamiya RZ67, 645 Sekor C/N 150 3.5, 35/45mm