Auteur Topic: Knopje Compur sluiter  (gelezen 190 keer)

Offline cmug

  • Analoog liefhebber
  • ****
  • Berichten: 1.191
Knopje Compur sluiter
« Gepost op: 15 september 2020, 17:15:39 »
Ik heb een oude Schneider lens te leen. Wat zou het knopje moeten doen dat (zie foto) bij 1/10 1/25 sec zit. Het knopje doet niks. Zou het een vastzittende zelftimer kunnen zijn ?

Offline leevmeister

  • Analoog liefhebber
  • ****
  • Berichten: 1.486
  • Canon verzamelaar, alles-gebruiker
Re: Knopje Compur sluiter
« Reactie #1 Gepost op: 15 september 2020, 18:33:35 »
Je moet het knopje naar beneden duwen en de spanknop daarheen duwen. Is inderdaad een zelfontspanner, veelal niet meer correct functionerend.
Levi

More is less... ;-)

Offline cmug

  • Analoog liefhebber
  • ****
  • Berichten: 1.191
Re: Knopje Compur sluiter
« Reactie #2 Gepost op: 15 september 2020, 21:25:09 »
Hmm... dan denk ik dat de zelfontspanner bij mij is 'vastgeroest'. Gelukkig ziet de rest er prima uit, en op gehoor werken de sluitertijden OK. Ik ga t.z.t. de lens eens uitproberen.

Offline Cor

  • Regelmatige bezoeker
  • **
  • Berichten: 154
Re: Knopje Compur sluiter
« Reactie #3 Gepost op: 16 september 2020, 09:47:25 »
kost redelijk wat kracht, die zelf ontspanner spannnen, aan de andere kant, hoe vaak gebruik je die nou, en waarom zou je het risico willen lopen dat je iets stuk maakt.

Leuk lensje, heb ik ook, mooi compact, en best een behoorlijke beeld cirkel meen ik met te herinneren. Heb hem toch vervangen voor een moderere Fuji 120 mm lens, die was net wat scherper..

Plezier er mee,

groet,

Cor

Online Mr_Flibble

  • Forumbeheerder
  • Analoog liefhebber
  • *****
  • Berichten: 6.730
  • In Tabulas Argenteas Refero
    • Flibweb.nl
Re: Knopje Compur sluiter
« Reactie #4 Gepost op: 16 september 2020, 10:45:59 »
Zoals gezegd; is de afscherming voor het zelf-ontspanner op de "Compur-S"

Je duwt het knopje naar achteren zodat je de spanhandel verder door kan duwen om de zelf-ontspanner te...euh...spannen.
Dit kan extra kracht kosten als je snelste sluitertijd gekozen hebt, omdat je dan ook de veerkracht van de booster-spring tegen je hebt.

Rick - Mijn AFF Moderator stem is ROOD
Geladen met film: Leica I
Laatste speeltjes: 6 Bell&Howell zoekertjes voor Filmo/Eyemo camera's

Offline cmug

  • Analoog liefhebber
  • ****
  • Berichten: 1.191
Re: Knopje Compur sluiter
« Reactie #5 Gepost op: 20 september 2020, 10:34:27 »
Ik heb het frontje er even af gehaald en vergelijk nu de inhoud van de sluiter met de fabrieks manual.
Het ziet er naar uit dat in het verleden de zelfontspanner het niet goed geeft gedaan, en dat de vorige reparateur een gedegen oplossing heeft gezocht. En gevolg is nu dat  het gehele zelftimer uurwerk ontbreekt.
Nou dat onderdel kan i.i.g. geen kuren meer krijgen. Lijkt me prima oplossing.

Offline Jonnie88

  • Analoog liefhebber
  • ****
  • Berichten: 7.371
    • www.pbase.com/jonnie88
Re: Knopje Compur sluiter
« Reactie #6 Gepost op: 20 september 2020, 12:35:13 »
een gedegen oplossing heeft gezocht. En gevolg is nu dat  het gehele zelftimer uurwerk ontbreekt.
 

 ^D Had ie het knopje ook wel even mogen verwijderen..

Jon

Online Mr_Flibble

  • Forumbeheerder
  • Analoog liefhebber
  • *****
  • Berichten: 6.730
  • In Tabulas Argenteas Refero
    • Flibweb.nl
Re: Knopje Compur sluiter
« Reactie #7 Gepost op: 20 september 2020, 12:45:41 »
Ach dat houdt het stof een beetje buiten  ^^
Rick - Mijn AFF Moderator stem is ROOD
Geladen met film: Leica I
Laatste speeltjes: 6 Bell&Howell zoekertjes voor Filmo/Eyemo camera's