De Fototas > Lichtmeters

Goede selenium en zonnecellen, waar te krijgen?

(1/13) > >>

Mschekkerman:
Iedereen kent dat wel, je vertrouwde selenium belichtingsmeter geeft de geest. Sommige blijven eeuwig trouwe dienst doen, en sommige houden er (waarschijnlijk door inwerking van vocht) vroegtijdig mee op.

Een cel weer tot leven wekken is me nog nooit gelukt. Nu heb ik een vrij fraaie Praktica Nova 1B op de kop getikt, met een uitgeputte meter. De cel van een rekenmachine bleek niet sterk genoeg. Heeft iemand een idee waar ik een goede vervanger zou kunnen vinden? Anders dan het slopen van een andere belichtingsmeter of camera? 

henkvanzuylen:
Hoi,

ik zou het niet weten....maar ik heb wel een ME gesloopt liggen, daar zou zoiets ook ergens in moeten zitten...toch?
Mag je zo hebben van me.

Henk

staal571:
Zit er een selenium cel in een ME zou kunnen hoor, maar ik stel me bij een selenium cel zo'n ding voor met van die ronde bolletjes voorop de camera of zit ik nu helemaal fout?.

Gr peter

Trouwens Henk heb je je al een het gemodificeerde matglas gewaagt te beginnen?

Gr Peter

Roeland:
In de ME zit een Gallium-Arsenide Photo Diode, de fameuze GaAsPD waar ze indertijd nogal trots op waren vanwege de razendsnelle reactie en de voor die tijd extreem hoge gevoeligheid. Ik vrees dat je die cel niet makkelijk losmaakt en zonder de bijbehorende elektronica kan transplanteren.
Heeft Conrad niet van dat soort dingen, zal niet de goedkoopste zijn maar dan weet je in ieder geval waar je naar moet zoeken.

Mr_Flibble:
Tot twee jaar terug kon je terecht bij Megatron voor nieuwe seleniumcellen: http://www.otc.co.uk/megatron/homepage.html

Weet niet waar je ze nu zou moeten halen.


Een zonnecel van hetzelfde formaat zou toch evenveel of zelfs meer kracht moeten leveren....Ik neem aan dat je een andere weerstand of variabele weerstand in het circuit gebruikt.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie