De Fototas > Lichtmeters

werken met een lichtmeter hellup!!!

(1/7) > >>

adriaanvogelzang:
Beste allen

Eindelijk heb ik een middenformaat camera aangeschaft, een mooie mamiya c220 voor een weggeefprijsje.  Camera is in mint conditie dus ik ben blij!

Naar de fotograaf gegaan en een paar rolfilms gekocht zwart wit en kleur. Tevens heb ik een lichtmeter geleend maar ik snap er werkelijk geen hout van! Ik heb hier een zeiss IKON voigtlander ikophot op batterij, let wel geen seleniumcel. met een diffusor schuifje.

Hoe meet ik nu correct als ik een foto wil maken? Ik heb namelijk nooit met een externe meter gewerkt.

ik heb de meter vergeleken met mijn kleinbeeld minolta en ik zie dat die best afwijkende diafragma / sluitertijd instellingen aangeeft. (dat scheelt wel een paar stops)

Als ik eindelijk de instelling zo heb dat het allemaal zou moeten kloppen en ik beweeg de meter iets, dan geeft hij weer wat anders aan.

Ik wil graag 6x6 dia's maken dus dan is de belichting compromisloos. dat moet dan dus goed zijn.

Kan iemand me een tip geven? is wellicht deze meter niet goed meer? Doe ik iets niet goed?

Als ik nu een laten we zeggen straatje in een stad wil fotograferen hoe meet ik dan? hoe moet ik de meter houden etc?

Woont er misschien iemand in de buurt van Almelo die mij wat wegwijs kan en wil maken?

Fijne warme zomeravond gewenst!

Adriaan

 

MacSimski:
als de meter zo'n schuifje heeft of een bolletje wat je voor de lichtsensor weg kunt schuiven/halen, heb je twee manieren om de meter te gebruiken: zonder schuifje/bollteje op dezelfde manier alsof je een spiegelreflexcamera hebt, dus meten naast je camera richting het onderwerp. met het bolletje erovoor ga je naast je onderwerp staan richting de camera wijzend.

het verschil zit em er in dat de laatse methode (opvallend licht, incident light) het licht meet wat op het onderwerp valt, onafhankelijk van de helderheid van het onderwerp. de eerste methode meet juist het gereflecteerde licht en dus speelt de donkerheid van het onderwerp mee. voorla bij tegenlicht opnames merk je dan een dramatisch verschil.

ik zou zeggen, kijk even een paar youtube filmpjes over "external light meter" voor meer uitleg

Fred:
Ik heb ook zo'n  Ikophot hier liggen zoals op de foto, die heeft geen wijzer maar werkt met 2 lampjes.
Deze meter heeft een CDS (LDR) cel dus op batterijen maar betrouwbaar is deze meter echt niet, mijn seleenmeters doen het beter.
Kun je niet een wat modernere (en misschien compactere) meter ergens lenen?De meter hoort standaard een witte diffuser te hebben die voor de cel geklapt kan worden.

adriaanvogelzang:
Juist ik heb precies dezelfde meter hier liggen! ik had al de indruk dat de meter niet erg betrouwbaar is gezien het verschil met de minolta.

Ik zal eens kijken of ik een andere kan vinden / kan kopen. Wat mag een werkende selenium meter kosten? heb je een tip voor een beginner op dit gebied mbt een meter die niet te moeilijk werkt en toch redelijk accuraat is? Een dure kan ik op den duur altijd nog kopen

Groeten

Adriaan

Fred:
Een seleniummeter is al vanaf € 5,= te koop, ik had voor mijn Leningrad-8 een jaar of vier geleden € 2,= betaald.
Maar met oude meters is het altijd afwachten wat je krijgt en dat gedoe met ombouwen omdat ze voor kwikbatterijen zijn gemaakt vind ik persoonlijk niets je krijgt ze met een Schottky diode nooit zuiver over het hele bereik.

Maar wil je een echte betrouwbare meter en die heb je vnl. voor dia's nodig dan raad ik je een moderne meter aan waar gewoon batterijen voor te koop zijn. zoals b.v. Seconic L208,  die zijn bij Kamera Express € 109,= en bij anderen zitten ze ook rond die prijs.

Voor zwart wit gebruik ik buiten helemaal geen lichtmeter meer, met de Sunny-16 rule kom je verder dan je denkt.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie