De Fototas > Lichtmeters

Selenium lichtmeters

(1/10) > >>

Fred:
Puur uit nieuwsgierigheid en om maar weer eens een leuke discussie te starten  :D.

Wat zijn jullie ervaringen met selenium lichtmeters?

Ik heb hier al dan niet ingebouwde selenium meters van 36 t/m 70 jaar oud en het valt mij op dat deze meters nog redelijk nauwkeurig zijn.
De losse meters die ik heb zijn een Leningrad 8 en die zal zo'n 30 รก 36 jaar oud zijn en met lichtwaardes boven de LW 6 merk ik niet veel verschil met mijn digitale Polaris meter en een Weston Master II

Mijn Weston Master II waarvan ik denk dat die al gauw zo'n 70 jaar oud is is zeker vanaf LW 5 nog bruikbaar (moet ik nog eens testen met kaarslicht).
De Weston Master II heeft geen Asa schaal maar een Weston schaal maar dat is makkelijk om te rekenen, Asa x 0,8 = Weston, de schaal is ook niet in LW (EV) maar in foot-candle en daar heb ik verder geen problemen mee want ik kijk alleen naar de sluiter/diafragmawaarden.

Selenium meters zijn in ieder geval sneller dan Cds meters want die laatste hebben toch wel last van geheugen effect.

Nou worden lichtmeters geijkt op 18% grijswaarde (sommige fabrikanten vinden 15% grijs voldoende middengrijs) maar hoe zit het met de gevoeligheid voor kleur, geven meters soms andere waarden aan omdat zij niet allemaal op dezelfde kleuren reageren?

Overigens ben ik zeer tevreden met de resultaten van mijn selenium lichtmeters, zij reageren snel en geen gedoe met niet meer verkrijgbare batterijen, sterker nog helemaal geen batterijen gedoe meer. ^D

De digitale Polaris meter gebruik ik hoofdzakelijk thuis met flitslicht en in de Polaris gaat een dood ordinaire AA batterij.

L.Cavalier:
De enige losse Selenium lichtmeter in mijn bezit is een Gossen Sixon die werkt nog altijd, waarschijnlijk heeft ie altijd met het rolgordijn en in het lederen hoesje lichtdicht gezeten, hoe oud die is ik denk rond 1965.
Trouwens de lichtmeter van mijn Olympus  Trip werkt ook nog altijd,staat ook opgeborgen met objectief deksel erop.


Fred:
Ik heb hier ergens nog een meter uit een oude Zenit E waarvan de seleniumcel nog goed is maar het draaispoelmetertje het heeft begeven, iets om ook rekening mee te houden dat bij een defecte meter niet altijd de cel defect is.

Erwin TF:
Ik heb een tijdje een Zeiss Ikon Ikophot lichtmeter gebruikt, deze gaf nog steeds goede waardes aan.
Alleen bleef na een tijdje het draaispoelmetertje af en toe hangen, ik ben toen overgegaan op een moderne meter (Gossen Digisix 2).
Het is de bedoeling om de Ikophot ooit eens na te kijken of er iets aan te doen is, de cel is nog goed.En het is een hele mooie meter met zijn rode hoes met goud-opdruk.

Fred:
Als het vuil is bij het draaipunt is dat nog wel schoon te maken maar als het asje versleten is (bramen) dan is dat eigenlijk niet meer te doen, door de punten opnieuw aan te scherpen krijg je materiaal verlies en speling en gaat alles weer aanlopen.

Bij de meeste defecte ingebouwde seleniummeters merk ik dat de cel nog goed is maar inderdaad het metertje het heeft begeven.

Wat mij verder opvalt is als je op Ebay een seleniummeter zoekt dat je op het Europese vasteland een vermogen voor een werkende meter betaald  maar in Engeland en Amerika heb je deze meters (werkend) voor een schijntje, zal er mee te maken hebben dat ze daar een duidelijk overschot aan die meters hebben.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie