Hier op het forum is iemand actief die digitale data afleest van obscure schijfen en banden van bijna 50 jaar oud. Wat we nu gebruiken is waarschijnlijk beter dus ik zou me daar niet druk over maken.
Helaas, het werkt omgekeerd. Moderne opslagtechnieken werken met hogere dichtheden. Waar we vroeger een grote tape voor nodig hadden, past nu in een speldeknop. De keerzijde daarvan is dat ze veel gevoeliger worden voor temperatuurwisselingen en kosmische straling. Harde schijven zijn zeer complexe mechanische apparaten, en als ze kapot gaan (en dat doen ze allemaal uiteindelijk, zeker als ze niet in bedrijf zijn gehouden) moeten de schijven worden verwijderd, en in een clean room in een identiek model worden teruggeplaatst. Een uiterst kostbare operatie, en dan moet je er vanuit gaan dat je een werkende donorschijf uit hetzelfde tijdperk kunt vinden.
De tweede reden is redundantie. Digitale compressietechnieken verwijderen alle dubbele informatie uit een beeld. En uit video nog meer. Het voordeel daarvan is dat je Netflix-serie snel start. Het nadeel is dat een kleine beschadiging aan de informatie het bestand gedeeltelijk of geheel onleesbaar kan maken.
De banden van Kodachrome25 stammen uit de tijd van de maanlandingen, toen computers nog met de hand aan elkaar werden gesoldeerd, en dit soort compressietechnieken nog niet waren bedacht.
De derde reden is dat softwareplatformen voortdurend veranderen. Voor beeldinformatie valt het gelukkig wel mee, maar tekstverwerkers zijn er berucht om dat bestanden van oude versies al een paar jaar later niet meer (goed) te lezen zijn. De digitale archivisten van 2050 gaan hier nog een hele kluif aan hebben.
En wat je op het internet plaatst gaat natuurlijk nooit meer verloren ook al zou je het willen.
Op het moment stijgen de winstmarges van internetbedrijven sneller dan onze honger naar opslagruimte. Dat hoeft niet zo te blijven; we hebben met bedrijven als geocities, flickr en 500px gezien dat ze er niet voor terugdeinzen om data gewoon in de prullenbak te gooien op het moment dat het ze dat uitkomt.