De Fototas > Camera's

Ervaring Hasselblad SWC

(1/4) > >>

6x17:
Hallo allemaal,

Ik ben nieuw op dit forum! Heeft iemand ervaring met de hasselbald swc? Of met de 40mm lens, bijde hebben hun voor en nadelen, heeft iemand hier ervaring mee? Ik heb namelijk de 50mm, 60mm, en 80mm, maar ik mis een echte wide-angle lens.
Alvast bedankt voor de reacties!

Mvg

Rien120:
Swc: heeft wel wat tegen, het is geen reflex, is duur, je hebt eigenlijk een matglasadapter nodig en een zwarte lap of een polaroid achterwand, wel mooi scherp als je er mee kunt werken. Vergeet een digitale achterwand, dat wordt nooit wat. Een 4.0 c 40mm lens is een goede maar erg zware lens, die zijn beperkingen heeft, mooie resultaten op oneindig en middellange afstanden, dichtbij matig. Doet niet onder voor de swc, past mooi in het systeem. Zorg voor een passende zonnekap en vermijd invallend tegenwicht. Houd er rekening mee dat filters bijna onvindbaar en dus onbetaalbaar zijn, net als een losse zonnekap trouwens. De lens is zo topzwaar, dat de afstands instelling er zwaar door loopt. Maar.... ik zou hem nooit meer kwijt willen; hij is fantastisch en betaalbaar zo rond de 500’euro. .De nieuwere 40mm lenzen hebben floating elements en zijn daardoor beter in het dichtbij gebied, veel duurder, maar door de kleinere filtermaat zijn accessoires beter betaalbaar. Qua beeldkwaliteit vind ik de meerprijs tov. De oudere lenzen niet echt verantwoord.
Een ander argument dat je wel eens hoort, dat de oudere lenzen niet meer geserviced kunnen worden vind ik gel*l; er zijn echt nog wel
Onderdelen, het ontbreekt hem
Gewoon aan goede reparateurs. Een reparatie kost tegenwoordig bijna even veel
Als een tweedehands exemplaar.

Fotomaan:
Ik heb een Distagon CF 4/40 FLE waar ik erg blij mee ben.
Hij was mishandeld en daarom niet duur maar daarom wel meteen naar Will van Manen gestuurd. Die heeft het ding gedé- en weer gemonteerd zoals het hoort voor een billijk bedrag zodat het de tweedehands waarde niet oversteeg.
Er zijn wat poetssporen op het achterste element achtergebleven maar daar heb ik in de foto's nog nooit iets van terug gezien.
Toen ik er mee ben gaan fotograferen kwam ik er achter dat het min of meer noodzakelijk is om het ding waterpas te houden maar dat lijkt mij voor de SWC ook.
Er zijn voor weinig geld verloopringen van 93mm naar 95mm van het merk Bokkeh te koop. H-Bokkeh 93-95
Met die ring kan ik filters van 95mm en een zonnekap gebruiken. De zonnekap heeft Loek Schenk overigens voor mij aangepast omdat die donkere hoeken opleverde. Het was niet veel maar toch.
Ik heb inmiddels een set filters kunnen kopen omdat 95mm met schroefdraad wel wat makkelijker te vinden is dan die van Hasselblad.
Qua scherpte heb ik niets te melden omdat ik het niet kan vergelijken met de 38mm maar als ik dat doe met objectieven van Hasselblad met een andere brandpuntsafstand dan zie ik geen verschil.
Een zwaar draaiende scherpstelring is bij mij geen probleem. Die voelt bij mij nagenoeg hetzelfde als mijn 100mm CF.
Gewicht van een camera of een objectief is voor mij alleen maar iets wat de bewegingsonscherpte helpt te reduceren  :D

Hieronder twee foto's die er op statief mee gemaakt zijn.

120 rolfilm 40mm panorama


Rollei RPX400 40mm

dasca:
Ik wil hier toch wel een lans breken voor de SWC. Hij is redelijk licht en door zijn symmetrische bouw (de constructeurs hoeven immers geen rekening te houden met een opklappende spiegel) zou de 38mm Biogon beter zijn dan de 40mm, hoewel ik dat niet uit eigen ervaring kan aantonen, maar het is een feit dat bv. de optieken voor de M-Leica's door dezelfde oorzaak hoger scoren dan de R-optieken voor de spiegelreflexen van hetzelfde huis. Het is een misvatting dat een meetzoeker per definitie minder is dan een reflex. Ze zijn onvergelijkbaar. Elk type heeft zo z'n specifieke voor- en nadelen en daarmee ook hun toepassingsgebieden. In de Cf-uitvoering heeft de Biogon dezelfde filtermaat als de meeste brandpunten van de Carl Zeiss Cf-serie, de 40mm niet. Als nadeel wordt genoemd dat het geen reflex is. Nadeel??( De combinatie Mamiya 7 meetzoeker+ 43mm is niet voor niets een zeer geliefde combinatie bij groothoekwerkers op het middenformaat.) Bovendien is de afstandinstelling op de SWC heel accuraat. Met een dergelijke groothoek is het werken zonder matglas dan ook geen enkele probleem. Ik heb dan ook nooit de behoefte gehad de combinatie matglasadapter + RmfX zoeker aan te schaffen. De nieuwe zoeker (de vierkante)voldoet uitstekend. Het voorlaatste model, de 903 zou zelfs iets beter zijn dan het laatste, de 905 omdat -gedwongen door milieuwetgeving- de constructeurs bij het fabriceren van de 905 moesten afzien van gebruik van milieu-onvriendelijk glas (lood- en arseenhoudend). De 40mm is zeker geen slecht objectief... Welk objectief wèl met het Carl Zeiss DNA??? Zelf heb ik jaren met de SWC gewerkt en heb nooit klachten gehad over scherpstelling zonder matglascontrole. De aanschaf van een 40mm heb ik gezien het gewicht en volume nooit overwogen, niet om vermeende mindere kwaliteit t.o.v. de 38mm Biogon. Voor de aanschaf van een SWC moet de portemonnee wel wat verder open dan voor de 40mm, maar de camera is behoorlijk waardevast.
Sterkte met de keuze!

Rien120:
Grappig: drie ervaringsdeskundigen die een lans breken voor hun eigen set: ik zelf kan goed uit de voeten met mijn c 40mm, fotomaan met zijn cf-lens en dasca met zijn swc, prima zo, er staan heel wat lezenswaardige feiten op een rij: doe er je voordeel mee!

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie