Auteur Topic: Welke Yashica TLR?  (gelezen 4259 keer)

Offline grianghrafadóir

  • Vaste bezoeker
  • ***
  • Berichten: 592
Re: Welke Yashica TLR?
« Reactie #30 Gepost op: 28 juli 2018, 22:56:29 »
Dan schijnen er ook nog verschillende versies te zijn van de 180mm, de "gewone" en de Super, uiterlijk herkenbaar aan de roodgedrukte toevoeging SUPER op de ring rond de frontlens. Zijn de "blue dot" optieken uit een latere serie of zijn het herberekende objectieven, en geldt iets dergelijks dan ook voor de genoemde 180mm's?

De ‘gewone’ en de super zijn twee verschillende objectieven, zo is hieronder te zien:

“When you photograph people in colour, you photograph their clothes. But when you photograph people in black and white, you photograph their souls!” – Ted Grant

Offline Bogatyr

  • Nieuw
  • *
  • Berichten: 15
Re: Welke Yashica TLR?
« Reactie #31 Gepost op: 7 december 2021, 18:24:20 »
Een nadeel van de Mamiyas zit hem in zijn voordeel. Omdat de balg sterk uitschuift moet je ook je lichtmeting hieraan aanpassen. Dat staat wel aangegeven op de zijkant van de balg uitgebeeld, maar verschijnt niet als een exact getal. Het wordt aangegeven als zone waarbinnen je de belichting moet verlengen. Niets dramatisch maar toch. Tevens vind ik dat de Mamiyalenzen een gestoken scherpte mankeren. Zeker als je gaat uitvergroten ontbreekt echte randscherpte. Twee redenen die maakten dat ik mijn C220 en lenzen van de hand gedaan heb. YMMD.

Offline Kwibus

  • Regelmatige bezoeker
  • **
  • Berichten: 246
Re: Welke Yashica TLR?
« Reactie #32 Gepost op: 7 december 2021, 20:26:20 »
Dag Bogatyr,


Dat verhogen van de belichting heeft op zich niets te maken met het toestel of het objectief - elk ander heeft daar evenveel last van. Wel van tel hiervoor is de beeldafstand (afstand tussen filmvlak en optisch middelpunt van het objectief).

Niet de enige maar wel de eenvoudigste (en bovenal ook absoluut correcte) manier om dat te bepalen:
- kijk eerst naar de vergrotingsmaatstaf; als je bijvoorbeeld een liniaal van 50 cm opneemt in haakse stand (dus evenwijdig met het filmvlak en dus loodrecht op de optische as), en die wordt op de film 5 cm, dan is de vergrotingsmaatstaf 5/50 = 0,1.
- tel het getal 1 bij op bij die vergrotingsmaatstaf, zet die som in 't kwadraat, en je bekomt de noodzakelijke  belichtingsvermeerdering; in dit voorbeeld ga je de belichting dus met circa 20% moeten verhogen, want  (1 + 0,1)² = 1,1² = 1,21 = belichtingsfactor.
- volgens dezelfde redenering: als je een liniaal van 25 cm afbeeld op een grootte van 5 cm, dan zal de vergrotingsmaatstaf 5/25 = 0,2 bedragen, en zal je de belichting moeten verhogen met factor (1 + 0,2)² = 1,44.
Opmerking: dat getal 1 blijft altijd getal 1!

Aanvullende opmerking: bovenstaande houdt uiteraard geen rekening met bijkomende verschijnselen als gevolg van zo'n aanpassing, zoals bvb. het Schwarzschildeffect.