Auteur Topic: Verklarende Woordenlijst  (gelezen 13192 keer)

Offline Mr_Flibble

 • Forumbeheerder
 • Analoog liefhebber
 • *****
 • Berichten: 6.517
 • In Tabulas Argenteas Refero
  • Flibweb.nl
Verklarende Woordenlijst
« Gepost op: 16 juli 2014, 11:22:48 »
De bedoeling is in deze topic de verschillende fotografische vaktermen uit te leggen. In deze eerste post zal de samenvatting komen en jullie mogen nieuwe woorden en definities aandragen die van tijd tot tijd in de lijst zullen worden opgenomen. Vragen naar specifieke uitleg mag natuurlijk ook.
 
Voor de meeste zal het gesneden koek zijn natuurlijk, maar probeer anderen te helpen.

A
Adapter - gebruikt om bepaalde type lenzen en filters op je camera te bevestigen. Vaak in de vorm van een simpele verloop ring.

Analoge (fotografie)  :  Bij klassieke toestellen wordt alle beeldinformatie die als licht de lens passeert opgeslagen op een lichtgevoelige film. Deze film moet eerst chemisch bewerkt worden, waarna de foto`s via een nieuwe stap, weer met een chemisch proces, kunnen worden afgedrukt. (Bron: encyclo.nl )

Aperture - Zie "Diafragma".

Aperture-Priority - Zie "Diafragmaprioriteit".

ASA - American Standards Association fotografische belichting systeem voor lichtgevoeligheid van film aan te duiden, zie ISO.

Autoexposure - Een mode waarbij de camera zelf de instellingen van de belichting regelt.

Autofocus - Een camera instelling waarbij de camera zelf de scherpstelling bepaald. In veel ontwerpen gebeurd dit door middel van een infraroodsensor die de afstand tot het onderwerp bepaald.

B
B - Zie "Bulb".

Backlighting - Zie "Tegenlicht".

Belichting - Het proces waarbij de film wordt blootgesteld aan licht dat door de lens naar binnen valt. Om een goede foto te maken, moet er voldoende licht op de film terechtkomen.

Bewegingsonscherpte - Wanneer je met een te lange sluitertijd bewegende onderwerpen fotografeert of zelf te veel met de camera beweegt (Zie Camera Shake), zullen je foto’s niet scherp zijn.

Blown out - Zie "Uitgebrand".

Bokeh - Japanse Term die de kwaliteit van de onscherpte in een foto uitdrukt. Het gaat om de onscherpte die ontstaat doordat het voorwerp buiten het scherptevlak ligt.

Bracketing - is een term voor het maken van een reeks van foto's waarbij een bepaalde instelling steeds iets verandert om te garanderen dat één van de opnames de correcte belichting heeft.

Brandpuntafstand - De afstand tussen de film en het midden van de lens. Een lens met een korte brandpuntafstand heet een groothoek, een lens met een lange brandpuntsafstand heet een Tele. Zoomlenzen hebben een variabele brandpuntafstand.

Bulb - Sluiterinstelling "B" waarbij de sluiter zolang open blijft als dat de ontspanknop ingedrukt blijft.

Bijsnijden - Zie "Uitsnijden".


C
Camera Shake - bewegingsonscherpte in een opname veroorzaakt door het bewegen van de camera tijdens het maken van de opname met een lange sluitertijd.  Te herkennen aan dat op de gehele opname de bewegingsonscherpte te zien is.

Camera obscura - Letterlijk "Donkere Kamer" uit het Latijn, Een zwarte ruimte met 1 kleine opening waardoor een beeld geprojecteerd wordt aan de tegenoverstaande wand. Zie "Pinhole".

Candela - De hoeveelheid licht die een lichtbron uitstraalt wordt uitgedrukt in de Candela. Candela is de internationaal gestandariseerde benaming voor hoeveelheid licht.

Center-weighted metering - camera instelling waarbij de nadruk van de bepaling van de belichtingsinstellingen door de lichtmeter op het onderwerp in het centrum van de compositie ligt.

Centraalsluiter - Een type sluiter waarbij het mechaniek de lens opent door een serie lamellen te openen, vergelijkbaar met het diafragma. Biedt hoge flitssynchronisatietijden. Maar de snelste sluitertijd is niet hoger dan 1/500ste seconde. De sluiter bevindt zich meestal tussen de lenselementen of er vlak achter.

CLA - Clean, Lubricate, Adjust - Service beurt van een camera.

Close-up lens - Adapter of voorzetlens waarmee de camera dichterbij scherp gesteld kan worden (zie "Macro").

Color cast - Zie "Kleurzweem".

Color saturation - Zie "Kleurverzadiging".

Compendium - Balg-achtige uitschuifbare zonnekap

Compositie - Hoe de diverse elementen in de foto zich verhouden tot elkaar en tot het beeldkader. Het artistieke deel van fotografie.

Contre-jour - Zie "Tegenlicht".

Contrast - De relatieve helderheid van de lichte en donkere gedeelten van een beeld kan vermeerderd of verminderd worden om beelden meer naar voren te laten komen of deze zachter te maken.

Crop - Zie "Uitsnijden".

Curtain Shutter - Zie "Gordijnsluiter".

D
Darkroom - zie "Donkere Kamer".

Diafragma - Een verstelbare opening in de lens van de camera, die bepaalt hoeveel licht door de lens kan passeren. Het diafragma wordt uitgedrukt door het diafragmagetal. Een laag getal betekent een grote diafragmaopening.

Diafragmaprioriteit - Een half-automatische belichtings modus; De fotograaf stelt handmatig het diafragma in en de camera kiest de correcte sluitertijd erbij voor een goede belichting.

Diffusor - Een kunststof opzetstuk voor op je reportageflitser waarmee het flitslicht niet alleen recht uit de flitskop komt, maar ook nog enigszins in een diffuus licht rond wordt geworpen. Voor binnengebruik waar het licht kan reflecteren van nabijgelegen oppervlaktes.

DIN - Oude Duitse indicatie voor Lichtgevoeligheid van de "Deutsches Institut für Normung".
Iedere 3 DIN verdubbeld de gevoeligheid.  15 DIN = 25 ASA, 18  DIN = 50 ASA etc.

Diopter correctie - Een toevoeging aan het zoekertje van een camera dat het beeld corrigeert voor mensen met een zichtafwijking zodat ze zonder bril door de zoeker kunnen kijken. Soms is dit ingebouwd, anderen vereisen een externe toevoeging.

DOF - Depth of Field (zie "Scherptediepte")

Doka - Zie "Donkere Kamer".

Donkere Kamer - Een ruimte die volledig verduisterd is voor het ontwikkeling van film en het maken van afdrukken.

E
Exposure - Zie "Belichting"

F

Filter
 • Z/W filters: effecten ervan
  -Geel: licht contrast verhogend.
  -Oranje, contrast verhogend, bij portretten geeft het natuurlijke tinten van de menselijke huid.
  -Rood, sterk contrast verhogend, geeft dramatische donkere luchten blij landschappen.
  -Groen, wordt meestal gebruikt voor het fotograferen van planten om contrast te verhogen tussen bladeren en bloemen.
  -Blauw, contrast verlagend, geeft een 'zachte' atmosfeer aan de opname. Versterkt mist en heiigheid. • Grijsfilter: Ook wel ND filter genoemd (Neutral Densitiy). Deze geven je de optie om het aanwezige licht af te zwakken zodat je een groter diafragma of langere sluitertijd kan gebruiken voor een opname. Voor minder scherptediepte of meer bewegingsonscherpte van het het onderwerp.
 • Polarisatiefilter: hiermee kunnen reflecties van spiegelende oppervlaktes zoals water onderdrukt worden en werkt contrast verhogend.
 • Sky-light filter: Dezelfde werking als een UV-filter. Aanvullend reduceert dit filter de overmatige blauwheid die in buitenfotografie (met name op hoogte) kan optreden. Absorbeert enigszins licht in het groene deel van het spectrum (de filter zelf heeft een enigszins rozig/bruine kleur). Geeft een betere kleurbalans. Bij buitenportretten voorkom je groenige reflecties (van bomen) op de huid.
 • UV-filter: Absorbeerd Ultraviolet licht en onderdrukt blauwe zweem, met name bij het fotograferen boven de 1500meter hoogte.
 • IR-filter: Laat alleen infrarood licht door, noodzakelijk bij het verschieten van infra-rood gevoelige film.

Fill Flash - Zie "Invulflits".

Filterfactor - Indicatie voor de hoeveelheid licht die een filter absorbeerd en waarvoor de belichting gecompenseerd dient te worden.

Flash - Zie "Flitser"

Flitser - De flitser van een camera produceert een krachtige lichtflits die het onderwerp verlicht dat je fotografeert. Heel wat camera’s bevatten een ingebouwde flitser, maar op de meeste modellen kun je ook een extra flitser monteren of met draad(loos) verbinden met losse flitsers.
Voor electronische flitsers gangbaar werden, gebruikte men flitslampjes of poeder.

Focal Plane Shutter - Zie "Gordijnsluiter".

Full-frame - Een term die slaat op een 35mm film camera die een negatief produceert van 24 bij 36 mm.

G
GAS - Gear Acquisition Syndrom, ongeneeslijke aandoening waar veel fotografen last van hebben.

Gordijnsluiter - Sluitermechaniek waarbij één gordijn met sleuven of twee gordijnen met een sleuf  er tussen of een aantal lamellen de belichtingstijden bepalen. Flitssynchronisatietijd is vaak lang 1/20ste - 1/30ste seconde. Maar de kortste sluitertijden kunnen zeer kort zijn 1/1000ste tot zelfs 1/4000ste.
De sluiter bevindt zich vlak voor de film.

GOST - (Russisch: ГОСТ) Maatgeving voor lichtgevoeligheid van film opgesteld door de "Euro-Asian Council for Standardization, Metrology and Certification" (EASC) en werd in de Sovjet Unie veel gebruikt tot 1997 en komt in groten lijnen overeen met de ISO schaal.

Groothoek - Een groothoeklens is een lens met een korte brandpuntafstand. Dit type wordt gekenmerkt door een brede gezichtshoek en is daardoor erg geschikt om landschappen en gebouwen te fotograferen.

Ground glass - Zie "Matglas".

H
Half-frame - Zie "Half-kleinbeeld".

Half-kleinbeeld - Een negatief gemaakt met een 35mm film camera dat kleiner is dan 24x35mm. 18x24mm is een populair formaat.

I
Infrarood - Een lichtsoort in een golflengte die niet zichtbaar is voor het menselijk oog. Door film te gebruiken die alleen gevoelig was voor infrarood licht krijg je een apart soort zwart/wit foto.

ISO - International Organisation for Standardisation fotografisch belichting systeem. Hedendaagse term om de  lichtgevoeligheid van de film in uit te drukken.

Invulflits - Een lichte flits om net de donkere schaduwpartijen iets in te lichten. Vooral bij tegenlicht is het een techniek om je onderwerp toch goed zichtbaar te krijgen

J

K
Kader - Het kader is een soort natuurlijk lijst in je foto. Door een kader te maken om je onderwerp kun je dat onderwerp juist extra nadruk geven.

Kleinbeeld - Men spreekt over kleindbeeld wanneer het negatief de maat van 35mm of kleiner heeft. Vanaf de jaren 60 was 35mm film het populairste formaat.  'Full-frame' opnames in kleinbeeld hebben een afmeting van 24x35mm.

Kleurtemperatuur - Licht kan verschillende kleuren hebben. Kaarslicht is een behoorlijk stuk geler dan een xenon-koplamp. Het verschil hierin heet kleurtemperatuur. Deze wordt uitgedrukt in K van Kelvin.
Lichtbronnen met een lage kleurtemperatuur hebben een lage kleurtemperatuur, dit heet ook wel een warme lichtbronnen.
Licht met een hoge kleurtemperatuur worden aangeduid met een hoge kleurtemperatuur en koude lichtbronnen.

Kleurverzadiging - Puurheid/Intensiteit van kleuren in een opname. De maat waarin de pure kleur met wit of grijs is vermengd.

Kleurzweem - Een (on)gewenste onnatuurlijke kleur over een foto. Een kleurzweem kan verschillende oorzaken hebben, waaronder het gebruiken van verlopen film emulsie.

L
Leaf Shutter - Zie "Centraalsluiter".

Lens - Eén of meer elementen van optisch glas of vergelijkbaar materiaal, zoals plastic, waarmee licht vergaart en gebundeld wordt en een scherp beeld vormen op film, papier of scherm.

M
Macro - Macro-opnames zijn opnames die je van heel dichtbij maakt, bijvoorbeeld van een bloem of een insect. In geval van analoge camera's is hier meestal een speciale lens voor nodig die dit ondersteunt.

Matglas - Een matglas wordt van oudsher gebruikt in fotografie (en Optica) gebruikt om een door een lens gevoerde lichtbundel weer te geven. 

Meetzoeker - Een mechanisme dat geometrie gebruikt om de afstand tot het onderwerpt te bepalen voor het scherpstellen van de camera.

Middenformaat - De term wordt gebruikt in de fotografie om een bepaald filmformaat aan te duiden. Het omvat alle maten die groter zijn dan 35mm (kleinbeeldformaat) en kleiner dan grootformaat (4" bij 5" en groter).

Mik & Klik camera - Een camera met automatische instellingen voor de meeste functies zoals focus en belichting.

N

O
Objectief - Een correctere benaming voor de lens van een camera, bestaand uit één of meer lenzen en/of lensgroepen.

Omni-Bounce - Zie Diffusor

Onderbelichting - Wanneer het onderwerp op de foto te donker is, spreken we van onderbelichting. Soms is dit het gevolg van een verkeerde lichtmeting en kan je er iets aan doen door een positieve belichtingscorrectie toe te passen. Soms is er gewoon te weinig licht, en moet je de flitser gebruiken.

Overbelichting - Wanneer het onderwerp op de foto te licht is, spreken we van overbelichting. Soms is dit het gevolg van een verkeerde lichtmeting en kan je er iets aan doen door een negatieve belichtingscorrectie toe te passen.

P
panorama - Een breed zicht, meestal van een landschap gemaakt met een speciale panorama camera of samengevoegd uit losse foto's.

Pinhole - Een zeer kleine diafragma opening, eventueel met of zonder objectief. De opening is meestal niet groter dan een speldenprik. Een lange belichtingstijd is hierbij noodzakelijk. 

Point & Shoot camera - vaak afgekort tot P&S. Zie "Mik & Klik camera".

Q
Quick-connect plate - Zie "Quick-release plate".

Quick-Release plate - bodemplaat of accessoire voor een camera waarmee deze snel op een statief gezet kan worden en/of snel verwijderd kan worden.

R
Rangefinder - Zie "Meetzoeker"

Red Eye effect - Zie "Rode-ogeneffect"

Regel van Derden - Compositieregel in fotografie die kan bijdragen aan een esthetisch meer aangename foto.
 
Rode-ogeneffect - Wanneer het licht van je flitser weerkaatst in de ogen van personen die je fotografeert, kleurt hun pupil bloedrood. De meeste camera’s bevatten een instelling om het rode-ogeneffect te reduceren; hierbij flitst de flitser meerdere keren, zodat de personen hun pupil vernauwt. Maar rode ogen kunnen eigenlijk beter achteraf via software worden gecorrigeerd.

Rule of thirds - Zie "Regel van Derden".

S
Scherptediepte - Een maat voor het gedeelte van de gefotografeerde scène dat scherp afgebeeld is. Een grote scherptediepte betekent dat heel veel scherp is afgebeeld. Bij een kleine scherptediepte is een groot deel van de scène onscherp. De scherptediepte wordt bepaald door het diafragma, de brandpuntafstand van de lens en de afstand tot het onderwerp.

Self-timer - Zie "Zelfontspanner".

Sluiter - Het mechanische en/of electronische systeem dat ervoor zorgt dat voor een bepaalde tijd licht dat door de lens komt op de film kan vallen.

Sluitertijd - De tijd die een sluiter open blijft staan als deze geactiveerd wordt. De sluitertijd kan variëren van minder dan een duizendste van een seconde tot meerdere seconden. De sluitertijd bepaald hoeveel beweging gestopt wordt. Hoe korter de sluitertijd hoe kleiner de beweging die vastgelegd wordt.  Bij een lange sluitertijd neemt de kans op bewegingsonscherpte toe.

SLR - Single Lens Reflex Camera. Zie "Spiegelreflexcamera".

Spiegelreflexcamera - Een camera waarbij het licht dat door de lens valt via een spiegel afgeleid wordt naar de optische zoeker. Wanneer je afdrukt, klapt de spiegel op en wordt de film belicht.

Strobe: Andere naam voor een electronische flitser, met name wanneer dit als enige lichtbron gebruikt wordt.

T
T - Zie "Time".

Tegenlicht - Wanneer de belangrijkste bron van licht zich achter het onderwerp bevindt, spreken we van tegenlicht.

Tele(lens) - Een telelens of tele is een lens met een lange brandpuntafstand. Dat levert een heel nauwe gezichtshoek, waardoor ze vooral geschikt is om onderwerpen te fotograferen die zich ver van je af bevinden.

Time - Sluiterinstelling waarbij na één keer indrukken van de ontspanknop de sluiter open blijft staan totdat er nog een keer op de ontspanknop gedruk wordt. Voor (zeer) langere belichtingstijden.

TLR - Twin Lens Reflex Camera (zie Twee-Oog Camera).

Twee-oog camera - Twee-ogige-spiegelreflexcamera.  Hierbij is het zoekersysteem gescheiden van het opnamesysteem. Het zoekerbeeld wordt verkregen met een objectief dat (vrijwel) gelijk is aan het opnameobjectief en dat via een spiegel een beeld op een matglas werpt. De camera heeft dus twee objectieven, normaliter boven elkaar; deze zijn gekoppeld zodat de scherpstelling nauwkeurig op het matglas kan geschieden. Door de parallax zijn het zoekerbeeld en het filmbeeld echter niet 100% aan elkaar gelijk. In tegenstelling tot de eenogige reflexen wordt bij dit type de spiegel niet opgeklapt bij het maken van de opname, hetgeen resulteert in vrijwel geruisloze techniek.


U
Uitgebrand - Term voor een overbelichte foto of deel van een foto waardoor de details verloren zijn.

Uitsnijden -  De beeldverhouding van een afdruk aanpassen om de compositie te verfijnen of verschillende formaten afdrukken voor verschillende doeleinden te maken.

V
Viewfinder - zie "Zoeker"

Vignetering - is het afnemen van helderheid aan de randen van een afbeelding (donkere randen). Dit kan ontstaan doordat je een lens van "lage" kwaliteit gebruikt of doordat een lenskap of een (aantal) filters het licht blokkeren. Doorgaans is dit een ongewenst effect, maar door juist vignetering toe te voegen aan een foto (met name portretten) kun je de aandacht ook extra vestigen op je hoofdonderwerp. Daarbij kan het ook sfeerverhogend werken.

W
Wide-angle lens - Zie "Groothoek".

X

Y

Z

Zelfontspanner - Wanneer je de zelfontspanner gebruikt, verstrijken er een enkele seconden tussen het moment waarop je afdrukt en het moment waarop de opname wordt gemaakt. Dat geeft je bijvoorbeeld de tijd om mee op de foto te gaan staan. Voor camera's zonder ingebouwde zelfontspanners zijn er accessoire zelfontspanners beschikbaar.

Zoeker - Vrijwel alle camera's hebben een optische zoeker,, hiermee wordt de compositie bepaald van het vast te leggen beeld.

Zonnekap - Een kap die rond de lens geplaatst wordt om licht dat van buiten de compositie komt af te vangen en daarmee het contrast verbeterd.

Zoom
Het systeem waarbij je de brandpuntafstand van de lens kunt veranderen. Een zoomlens heeft een bepaald bereik; men spreekt bijvoorbeeld van een drievoudige (3x) of vijfvoudige (5x) zoom. Het zoombereik drukt uit met welke factor je de brandpuntafstand vergroot. Bij een lens waarvan de brandpuntafstand kan variëren van 18 tot 55 mm is de zoomfactor bijvoorbeeld 3 maal. Dit is dan een drievoudige zoom.Uitbreiding volgt binnenkort
« Laatst bewerkt op: 14 maart 2016, 08:02:31 door Mr_Flibble »
Rick - Mijn AFF Moderator stem is ROOD
Geladen met film: Leica I(a)
Laatste speeltjes: "Shots of War" Tony Vaccaro exhibition catalogue

Offline thinge

 • Analoog liefhebber
 • ****
 • Berichten: 1.634
 • Topcon verzamelaar
Re: Verklarende Woordenlijst
« Reactie #1 Gepost op: 16 juli 2014, 11:52:34 »
Prima initiatief Rick.

Zal ook proberen mijn steentje bij te dragen binnenkort.

Aan de andere kant realiseer ik me ook dat je op het internet ontzettend veel sites hebt waar je deze info kan vinden, maar de combinatie AFF en zo'n verklarende woordenlijst vind ik wel een geslaagde.
Topcon, Beauty and Aires, what else.....?

Offline PeterN

 • Vaste bezoeker
 • ***
 • Berichten: 263
Re: Verklarende Woordenlijst
« Reactie #2 Gepost op: 16 juli 2014, 11:57:24 »
Leuke voorzet.

Wat reacties:

DIN , 'oude'  Duitse norm voor oa filmgevoeligheid

Makkelijk om te rekenen naar ASA

21 din is 100 asa
3 din meer verdubbelt de gevoeligheid, 24 din is 200 asa enz enz
 
Din   ASA

12=12

15 = 25

18 = 50

21 = 100

24 = 200

27 = 400

enz

Full frame wordt meestal kleinbeeld mee bedoelt , beeld van 24x36 op een 35 cinefilm

Half-frame = half-kleinbeeld

Lens is een enkelvoudig optisch element, in een objectief zitten meerdere lenzen


Hg, Peter

Offline Fotomaan

 • Analoog liefhebber
 • ****
 • Berichten: 12.059
 • Het zonesysteem van ratio naar emotie :-o)
Re: Verklarende Woordenlijst
« Reactie #3 Gepost op: 16 juli 2014, 18:07:07 »
Filters is ook veel over te zeggen.
Wikipedia geplunderd  ^^
Het is veel tekst en waarschijnlijk niet allemaal bruikbaar dus kijk maar wat je er van wilt handhaven.

Groetjes van mij,
Charles Waagenaar

Bekende filters:

Filters voor aanpassing van kleurtemperatuur[bewerken]
De kleurtemperatuur van licht varieert met de bron. Daglicht verandert van kleur onder invloed van het weer en het tijdstip van de dag. Diverse soorten kunstlicht hebben ieder hun eigen specifieke kleurtemperatuur, en de kleur die we waarnemen wordt ook beïnvloed door reflecties door de omgeving. Een wat uitgebreidere digitale camera heeft een instelling om de witbalans van een foto handmatig of automatisch te corrigeren. Bovendien kan dat vaak nog achteraf gebeuren tijdens nabewerking van de gemaakte foto's. Hierdoor is voor digitale fotografie het gebruik van "warme" en "koude" kleurfilters in veel gevallen overbodig. De filters in deze categorie die het meest worden gebruikt, hebben een verloop in sterkte, waardoor de lucht boven een landschap sterker of juist zwakker gefilterd kan worden dan voorwerpen op de voorgrond.

UV-filter

Een van de meest gebruikte filters is het UV-filter, dat vooral bij fotograferen boven de 1500 meter hoogte de bij fotografie zonder UV-filter optredende hinderlijke blauwzweem corrigeert. Een UV-filter blokkeert ultraviolet licht, maar is in het zichtbare spectrum kleurneutraal, dat wil zeggen dat het verder geen effecten heeft, dus zou het gewoon op het objectief kunnen blijven zitten en zo de duurdere frontlens van het objectief tegen krassen te beschermen. Een nadeel van het gebruik op deze manier is echter dat er een lens flare door kan ontstaan en de scherpte van een foto er altijd, ook al is het meestal in zeer geringe mate, nadelig door beïnvloed wordt. Bij nachtopnames dient het filter van de lens verwijderd te worden om ongewenste reflecties tussen lens en filter te voorkomen.

UV-filters hebben vooral (en volgens sommigen uitsluitend) nut bij analoge fotografie boven 1500 meter hoogte.Sky-light filter

Dezelfde werking als een UV-filter. Aanvullend reduceert dit filter de overmatige blauwheid die in buitenfotografie (met name op hoogte) kan optreden. Absorbeert enigszins licht in het groene deel van het spectrum (de filter zelf heeft een enigszins rozig/bruine kleur). Filterfactor typisch tot 1,5. Het resultaat is een betere kleurbalans. Bij buitenportretten voorkom je groenige reflecties (van bomen) op de huid.

Grijsfilter

Een grijsfilter, ook wel aangeduid met ND-filter, waarbij ND staat voor Neutral Density, absorbeert licht gelijkmatig over het gehele zichtbare spectrum. Grijsfilters zijn in verschillende sterktes te koop. Het nut van een egaal grijsfilter is in een omgeving met veel licht het kunnen toepassen van langere sluitertijden om een grotere bewegingsonscherpte te verkrijgen, of een groter diafragma om een kleinere scherptediepte te verkrijgen. Naast egale worden ook geleidelijk verlopende grijsfilters gebruikt. Deze grijsverloopfilters dienen vooral voor het gelijkmatig belichten van een compositie waarin een groot verschil in helderheid is tussen lichte delen aan een kant van de opname en donkere delen aan de andere kant. Een voorbeeld daarvan is een heldere lucht boven een donkere voorgrond.

Polarisatiefilter

Een polarisatiefilter is een filter waarvan het effect onmogelijk naderhand door beeldbewerking kan worden verkregen. Het gepolariseerde licht van reflecterende oppervlaktes kan met dit filter worden teruggebracht, zonder het overige licht meer dan met de helft te verzwakken. Het effect van een polarisatiefilter is te vergelijken met dat van een Polaroid zonnebril, die op hetzelfde principe werkt. Met behulp van een polarisatiefilter kun je het contrast van een foto verbeteren.

Het is belangrijk om te weten dat er twee soorten polariserende filters zijn: lineair en circulair gepolariseerde filters. Alleen de laatstgenoemde zijn geschikt voor camera's met automatische scherpstelling.

Filters voor zwart-wit fotografie


Het effect van een roodfilter en een polarisatiefilter op het contrast van een zwart-wit foto
In zwart-wit fotografie worden kleurfilters, meest rood- en geelfilters, gebruikt om het contrast te verhogen. Daarnaast worden ook polarisatiefilters gebruikt. Het is mogelijk om een polarisatiefilter te gebruiken in combinatie met een rood- of geelfilter. Voor kleurenfoto's zijn de gekleurde filters echter niet bruikbaar.

Andere filters

Voorbeelden van andere filters zijn prismafilters, die een caleidoscopisch effect geven, spotfilters die de randen van de foto onscherp maken, en allerlei filters die kunstmatig lichtpunten veranderen in sterren met een bepaald aantal punten, meestal 4, 8 of 16.
Ik hou van fietsen maar ook van fietsen.

Offline Fotomaan

 • Analoog liefhebber
 • ****
 • Berichten: 12.059
 • Het zonesysteem van ratio naar emotie :-o)
Re: Verklarende Woordenlijst
« Reactie #4 Gepost op: 16 juli 2014, 18:11:21 »
Compendium of zonnekap

Balgvormige lichtkap op bepaalde camera's om ongewenst, storend licht tegen te houden.

Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Ik hou van fietsen maar ook van fietsen.

Offline Fotomaan

 • Analoog liefhebber
 • ****
 • Berichten: 12.059
 • Het zonesysteem van ratio naar emotie :-o)
Re: Verklarende Woordenlijst
« Reactie #5 Gepost op: 16 juli 2014, 18:13:28 »
Middenformaat
De term wordt gebruikt in de fotografie om een bepaald filmformaat aan te duiden. Het omvat alle maten tussen 35mm (kleinbeeldformaat) en grootformaat (4" bij 5" en groter).

Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Ik hou van fietsen maar ook van fietsen.

Offline Mr_Flibble

 • Forumbeheerder
 • Analoog liefhebber
 • *****
 • Berichten: 6.517
 • In Tabulas Argenteas Refero
  • Flibweb.nl
Re: Verklarende Woordenlijst
« Reactie #6 Gepost op: 16 juli 2014, 19:28:52 »
Goed bezig, Charles. Zal ze er straks in kopieren.
Rick - Mijn AFF Moderator stem is ROOD
Geladen met film: Leica I(a)
Laatste speeltjes: "Shots of War" Tony Vaccaro exhibition catalogue

Offline Fotomaan

 • Analoog liefhebber
 • ****
 • Berichten: 12.059
 • Het zonesysteem van ratio naar emotie :-o)
Re: Verklarende Woordenlijst
« Reactie #7 Gepost op: 16 juli 2014, 21:19:43 »
Goed bezig, Charles. Zal ze er straks in kopieren.

Nou ja, ik dacht, zal maar ophouden anders wordt zo'n overkill  ^D
Als je een beetje over het net struint dan kom je véél tegen wat tot de terminologie hoort.
En als je tot het gaatje gaat dan wordt het een compleet boekwerk.

Die lappen tekst van Wikipedia zijn zeer interessant maar het is meer voor een cursus of iets dergelijks.
Misschien kun je nog beter een korte verklarende tekst gebruiken en een linkje plaatsen voor mensen die meer willen weten.

Ik was op zoek naar een verklarende tekst voor 'difusser' en toen kwam ik deze tegen.

Diffusor

Een diffusor is een hulpstuk voor een flitser. Het maakt de lichtbron in een handomdraai groter. Beter bekend onder de naam omni-bounce.
Zie ook het stukje van omnibounce.

Omni-bounce

De omni-bounce is een hulpstuk van de Amerikaanse fabrikant Sto-Fen. Een omni-bounce is een kunststof opzetstuk voor op je reportageflitser waarmee het flitslicht niet alleen recht uit de flitskop komt, maar ook nog enigszins rond wordt geworpen.
Wanneer men de flitser dan omhoog richt, zal het flitslicht niet alleen via de reflecties van bijvoorbeeld een plafond op je onderwerp komen, maar toch nog een beetje recht van voren. De omni-bounce werkt wel binnen, als je flitslicht tegen iets kan reflecteren. Buiten heeft het weinig zin. Het wolkendek is te ver weg om tegenaan te reflecteren.

Er is veel te vinden op  de site waar het verhaal over de diffuser vanaf komt maar er wordt ook veel uitgelegd en dat levert veel tekst op.
Sommige zaken zijn alleen maar voor digitale fotografie maar er is ook veel bruikbaar materiaal bij.

http://www.fotojeroen.nl/fotografietips/woordenlijst-a-h.php

Groetjes van mij,
Charles Waagenaar

Ik hou van fietsen maar ook van fietsen.

Offline henkvanzuylen

 • Analoog liefhebber
 • ****
 • Berichten: 8.975
Re: Verklarende Woordenlijst
« Reactie #8 Gepost op: 17 juli 2014, 13:23:24 »
Mooi werk Rick...dank je wel!
Ik ben geen fotograaf, ik doe gewoon wat ik leuk vindt

Offline Mr_Flibble

 • Forumbeheerder
 • Analoog liefhebber
 • *****
 • Berichten: 6.517
 • In Tabulas Argenteas Refero
  • Flibweb.nl
Re: Verklarende Woordenlijst
« Reactie #9 Gepost op: 17 juli 2014, 15:40:20 »
Hmm, maximum van 20.000 characters bereikt in het eerste bericht  ^D
Rick - Mijn AFF Moderator stem is ROOD
Geladen met film: Leica I(a)
Laatste speeltjes: "Shots of War" Tony Vaccaro exhibition catalogue

Offline henkvanzuylen

 • Analoog liefhebber
 • ****
 • Berichten: 8.975
Re: Verklarende Woordenlijst
« Reactie #10 Gepost op: 17 juli 2014, 17:13:43 »
Hmm, maximum van 20.000 characters bereikt in het eerste bericht  ^D

en verhoogd naar 40.000  :)
Ik ben geen fotograaf, ik doe gewoon wat ik leuk vindt

Offline willemse

 • Analoog liefhebber
 • ****
 • Berichten: 2.605
 • de beste foto,s maak je zelf
Re: Verklarende Woordenlijst
« Reactie #11 Gepost op: 19 juli 2014, 15:20:12 »
CLA? service beurt ^DWim

Offline sterremuur

 • Analoog liefhebber
 • ****
 • Berichten: 4.164
  • Flickr
Re: Verklarende Woordenlijst
« Reactie #12 Gepost op: 19 juli 2014, 15:22:37 »
Clean-Lube-Adjust

Offline Fotohuis

 • Analoog liefhebber
 • ****
 • Berichten: 8.992
 • Фотография это весело
Re: Verklarende Woordenlijst
« Reactie #13 Gepost op: 19 juli 2014, 16:47:46 »
Of te wel: Een doorsmeer beurt .....  oO
Роберт
"De enige beperking in je fotografie ben je zelf"

http://gallery.fotohuisrovo.nl/
http://www.flickr.com/photos/fotohuisrovo/

Marike

 • Gast
Re: Verklarende Woordenlijst
« Reactie #14 Gepost op: 2 oktober 2015, 13:54:20 »
Handige lijst !