Analoog Foto Forum

Foto's => Groot formaat => Topic gestart door: dasca op 11 januari 2019, 13:20:59

Titel: Compur sluiter vervangen
Bericht door: dasca op 11 januari 2019, 13:20:59
Ik heb sinds kort een 150mm f4.5 Voigtlander Heliar (volgens Voigtlander documentatie bouwjaar 1926) in (overigens goed werkende)Compur #1 sluiter. ik wil deze in de studio ook op mijn 4x5 in de studio inzetten. Helaas beschikt de sluiter niet over een flitsaansluiting. Waar zou ik het objectief kunnen laten overzetten in een modernere sluiter met flitsaansluiting?
Titel: Re: Compur sluiter vervangen
Bericht door: Jonnie88 op 11 januari 2019, 14:00:59
Mij is ooit verteld dat je bij grootformaat de lenzen atlijd in een andere (passende) sluiter kan zetten. Kweste van lensdelen eraf en erop schroeven. Die sluiters zijn blijkbaar allemaal nauwkeurig genoeg gebouwd zodat de sluiter geen of te weinig invloed heeft op de brandpuntsafstand van de lens.

Nou is dit wel een heel oude dus misschien eerst even checken of het echt wel een Compur 1 is. Ik had ook zo'n oude lens  (Rodenstock Trinar) waarvan ik dacht dat het Compur 1 was en dat bleek toch net niet te kloppen. Ik gok dat die standardisatie van Compur 0/1 etc. pas later is gekomen.

Is die sluiter al echt een Compur? Begonnen ze daar niet later mee? Of is de sluiter al nieuwer dan de lens?

Jon
Titel: Re: Compur sluiter vervangen
Bericht door: dasca op 11 januari 2019, 14:42:20
Het glaswerk dateert van 1926, de sluiter van 1935. Compur sluiters bestaan sinds 1912. Latere uitvoering was de  Sychro Compur, dus de uitvoering met een flitsaansluiting.
Titel: Re: Compur sluiter vervangen
Bericht door: gary op 11 januari 2019, 14:51:58
Het enige waar je goed op moet letten is dat er misschien een vul ring tussen de sluiter en het voorste objectief element kan zitten. Deze hoort bij de lensdelen en moet je ook gebruiken bij de "nieuwe" sluiter. Je kunt nog ter controle de totale lengte van het objectief meten met oude en nieuwe sluiter. Dat die niet meer scheelt dan +/- 0,05mm 
Titel: Re: Compur sluiter vervangen
Bericht door: koraks op 11 januari 2019, 15:05:48
Met de sluiter op B en een draadloze flitstrigger kun je vrij goed uit de voeten zonder flitssync.
Titel: Re: Compur sluiter vervangen
Bericht door: HoodedOne op 11 januari 2019, 15:07:43
Als je de mogelijheid hebt om het te controleren, zou ik dat eerst doen. Bij oudere lenzen wil het niet altijd een standaard formaat zijn. Je zou ook kunnen kijken of er op LFPF misschien wat info te vinden is.
Titel: Re: Compur sluiter vervangen
Bericht door: PrinterAttic op 11 januari 2019, 15:19:52
Een belangrijke vraag: heb je al een sluiter? Ik meen dat losse sluiters zeldzaam aan het worden zijn.

Roy
Titel: Re: Compur sluiter vervangen
Bericht door: HoodedOne op 11 januari 2019, 15:32:24
Beter lezen Roy  ^^
Titel: Re: Compur sluiter vervangen
Bericht door: PrinterAttic op 11 januari 2019, 15:35:40
Citaat
Waar zou ik het objectief kunnen laten overzetten in een modernere sluiter met flitsaansluiting?
Dit kan twee dingen betekenen: of hij heeft al een sluiter en zoekt iemand die voor hem de elementen op de nieuwe sluiter zet, of hij zoekt iemand die ook een sluiter kan aanleveren.
Welke van de twee is voor mij niet duidelijk.

Roy
Titel: Re: Compur sluiter vervangen
Bericht door: dasca op 11 januari 2019, 18:48:07
Om ongewilde misverstanden te voorkomen: De Heliar zit al in een sluiter zonder flitscontact. Of hij vervangen kan worden door een sluiter met flitssynchronisatie of zodanig kan worden aangepast, maakt mij niet uit. De door Koraks voorgestelde open flitsmethode is theoretisch een mogelijkheid maar die voorgestelde methode heb ik zelf al overwogen en verworpen.
Titel: Re: Compur sluiter vervangen
Bericht door: loek schenk op 11 januari 2019, 21:32:39
Ik zou beginnen met beide lensdelen van de sluiter af te schroeven en dan de sluiter te meten met een schroefmaat of een digitale schuifmaat dan heb je een maat.
Dan rustig uitkijken naar een sluiter met een flits contact en bij montage of de sluiter aanpassen of eventueel de lensdelen uit shimmen.
Succes.
Titel: Re: Compur sluiter vervangen
Bericht door: Huub op 11 januari 2019, 22:11:08
Voordat je de lensdelen uit de sluiter schroeft, eerst even de lengte van de lens meten. Die moet in de nieuwe sluiter exact hetzelfde zijn om tot goede resultaten te komen.

Het is niet zo heel moeilijk om aan een sluiter te komen. De goedkoopste manier is vermoedelijk om er wat glaswerk bij te kopen.  ;)  Een oudere 210mm symmar oid in een copal #1 of synchro compur #1 moet voor een € 120 te vinden zijn. Hou er rekening mee dat je de juiste diafragmaschaal zelf moet maken.

Je kunt trouwens op het Largeformat forum vragen of die oudere compurs uitwisselbaar zijn met moderne sluiters. Er zijn daar ongetwijfeld mensen die dat precies weten.
Titel: Re: Compur sluiter vervangen
Bericht door: loek schenk op 12 januari 2019, 22:38:43
En hoe maak je dan de diafragmaschaal ?
Titel: Re: Compur sluiter vervangen
Bericht door: Huub op 13 januari 2019, 00:35:39
https://nl.wikipedia.org/wiki/Diafragmagetal

Je houdt een liniaal of zoiets voor tegen de lens en je kijkt er van een afstandje doorheen naar een licht vlak. Wanneer de lamellen net niet zichtbaar zijn heb je je grootste getal - f4.5 in dit geval. Dan schuif je het diafragma langzaam dicht en je markeert een aantal standaardpunten met een dunne stift. f8 is als de opening ongeveer 18.5 mm is, f11 als deze 13,5 mm is, f 16 als het 9,4 mm is. Markeren op een stukje witte tape dat je op de schaal geplakt hebt, is goed genoeg.

Je kunt het eenvoudig uitrekenen voor vrijwel alle brandpunten. Je moet alleen uitkijken met telelenzen en objectieven voor kleinere formaten, omdat die niet symmetrisch gebouwd zijn en de uittrede pupil kan afwijken.
Titel: Re: Compur sluiter vervangen
Bericht door: gary op 13 januari 2019, 00:50:16
De afstand die je de diafragma ring moet draaien voor 1 stop is onafhankelijk van het optiek en bepaald door het mechaniek van de sluiter. Het enige wat je moet bepalen is het punt waarop de grootste lensopening zit. Je kunt dan de diafragma schaal die waarschijnlijk al op de sluiter zat op de juiste plek met dubbel zijdig plakband terug plakken. 1 diafragma stop dicht is de helft van het licht doorlatende oppervlak. (l)
Titel: Re: Compur sluiter vervangen
Bericht door: loek schenk op 13 januari 2019, 10:56:46
Het objectief in een Durst 138 ,of een andere vergroter, plaatsen en dan de lichttransmissie meten met behulp van een goede lichtmeter of een heel gevoelige luxmeter, dan de lichtwaarde steeds halveren.
Werkt voor mij goed, je hebt dan in feite T-stops.
Titel: Re: Compur sluiter vervangen
Bericht door: Cor op 14 januari 2019, 12:46:00
Mijn aanpak:

Neem een lens/sluiter combinatie die al gecalibreert is (dus vanaf fabriek)

Draai de balg op "oneindig" en richt vervolgens de camera op een egaal verlicht oppervlak (muur).

Plaats je (spot) meter op een vaste plek op het matglas, en meet het licht (ik gebruik de EV waarde) op elke diafragma waarde. Ik wikkel meestal mijn zwarte doek om de meter  heen om ander invallend licht tegen te gaan.

Plaats nu de nieuwe sluiter/lens combi op dezelfde wijze, en gebruik het diafragma om de zelfde EV waardes te krijgen, zo weet je de bijbehorende Fwaardes (meestal vallen die samen met de bestaande streepjes, maar met andere F waardes)

Succes,

Cor