Auteur Topic: Compur sluiter vervangen  (gelezen 333 keer)

Offline dasca

  • Vaste bezoeker
  • ***
  • Berichten: 465
Compur sluiter vervangen
« Gepost op: 11 januari 2019, 13:20:59 »
Ik heb sinds kort een 150mm f4.5 Voigtlander Heliar (volgens Voigtlander documentatie bouwjaar 1926) in (overigens goed werkende)Compur #1 sluiter. ik wil deze in de studio ook op mijn 4x5 in de studio inzetten. Helaas beschikt de sluiter niet over een flitsaansluiting. Waar zou ik het objectief kunnen laten overzetten in een modernere sluiter met flitsaansluiting?
...geaccepteerde onscherpte is nog geen scherpte...

Offline Jonnie88

  • Analoog liefhebber
  • ****
  • Berichten: 6.618
    • www.pbase.com/jonnie88
Re: Compur sluiter vervangen
« Reactie #1 Gepost op: 11 januari 2019, 14:00:59 »
Mij is ooit verteld dat je bij grootformaat de lenzen atlijd in een andere (passende) sluiter kan zetten. Kweste van lensdelen eraf en erop schroeven. Die sluiters zijn blijkbaar allemaal nauwkeurig genoeg gebouwd zodat de sluiter geen of te weinig invloed heeft op de brandpuntsafstand van de lens.

Nou is dit wel een heel oude dus misschien eerst even checken of het echt wel een Compur 1 is. Ik had ook zo'n oude lens  (Rodenstock Trinar) waarvan ik dacht dat het Compur 1 was en dat bleek toch net niet te kloppen. Ik gok dat die standardisatie van Compur 0/1 etc. pas later is gekomen.

Is die sluiter al echt een Compur? Begonnen ze daar niet later mee? Of is de sluiter al nieuwer dan de lens?

Jon

Offline dasca

  • Vaste bezoeker
  • ***
  • Berichten: 465
Re: Compur sluiter vervangen
« Reactie #2 Gepost op: 11 januari 2019, 14:42:20 »
Het glaswerk dateert van 1926, de sluiter van 1935. Compur sluiters bestaan sinds 1912. Latere uitvoering was de  Sychro Compur, dus de uitvoering met een flitsaansluiting.
...geaccepteerde onscherpte is nog geen scherpte...

Offline gary

  • Analoog liefhebber
  • ****
  • Berichten: 2.253
Re: Compur sluiter vervangen
« Reactie #3 Gepost op: 11 januari 2019, 14:51:58 »
Het enige waar je goed op moet letten is dat er misschien een vul ring tussen de sluiter en het voorste objectief element kan zitten. Deze hoort bij de lensdelen en moet je ook gebruiken bij de "nieuwe" sluiter. Je kunt nog ter controle de totale lengte van het objectief meten met oude en nieuwe sluiter. Dat die niet meer scheelt dan +/- 0,05mm 
Sinds wanneer is onwetendheid een mening ?

Offline koraks

  • Analoog liefhebber
  • ****
  • Berichten: 4.414
  • Enfant terrible
Re: Compur sluiter vervangen
« Reactie #4 Gepost op: 11 januari 2019, 15:05:48 »
Met de sluiter op B en een draadloze flitstrigger kun je vrij goed uit de voeten zonder flitssync.
De dag dat ik volledig tevreden ben met mijn foto's, is de dag dat ik de camera aan de wilgen hang.

Offline HoodedOne

  • Forumbeheerder
  • Analoog liefhebber
  • *****
  • Berichten: 7.518
Re: Compur sluiter vervangen
« Reactie #5 Gepost op: 11 januari 2019, 15:07:43 »
Als je de mogelijheid hebt om het te controleren, zou ik dat eerst doen. Bij oudere lenzen wil het niet altijd een standaard formaat zijn. Je zou ook kunnen kijken of er op LFPF misschien wat info te vinden is.
Hans

“If you cannot please everyone with your deeds and your art, please a few” [Schiller]

Wahrheit ist Feuer, und Wahrheit reden heisst leuchten und brennen. [L. Schefer]

Offline PrinterAttic

  • Vaste bezoeker
  • ***
  • Berichten: 693
    • Printer Attic
Re: Compur sluiter vervangen
« Reactie #6 Gepost op: 11 januari 2019, 15:19:52 »
Een belangrijke vraag: heb je al een sluiter? Ik meen dat losse sluiters zeldzaam aan het worden zijn.

Roy

Offline HoodedOne

  • Forumbeheerder
  • Analoog liefhebber
  • *****
  • Berichten: 7.518
Re: Compur sluiter vervangen
« Reactie #7 Gepost op: 11 januari 2019, 15:32:24 »
Beter lezen Roy  ^^
Hans

“If you cannot please everyone with your deeds and your art, please a few” [Schiller]

Wahrheit ist Feuer, und Wahrheit reden heisst leuchten und brennen. [L. Schefer]

Offline PrinterAttic

  • Vaste bezoeker
  • ***
  • Berichten: 693
    • Printer Attic
Re: Compur sluiter vervangen
« Reactie #8 Gepost op: 11 januari 2019, 15:35:40 »
Citaat
Waar zou ik het objectief kunnen laten overzetten in een modernere sluiter met flitsaansluiting?
Dit kan twee dingen betekenen: of hij heeft al een sluiter en zoekt iemand die voor hem de elementen op de nieuwe sluiter zet, of hij zoekt iemand die ook een sluiter kan aanleveren.
Welke van de twee is voor mij niet duidelijk.

Roy

Offline dasca

  • Vaste bezoeker
  • ***
  • Berichten: 465
Re: Compur sluiter vervangen
« Reactie #9 Gepost op: 11 januari 2019, 18:48:07 »
Om ongewilde misverstanden te voorkomen: De Heliar zit al in een sluiter zonder flitscontact. Of hij vervangen kan worden door een sluiter met flitssynchronisatie of zodanig kan worden aangepast, maakt mij niet uit. De door Koraks voorgestelde open flitsmethode is theoretisch een mogelijkheid maar die voorgestelde methode heb ik zelf al overwogen en verworpen.
« Laatst bewerkt op: 11 januari 2019, 20:26:03 door dasca »
...geaccepteerde onscherpte is nog geen scherpte...

Offline loek schenk

  • Vaste bezoeker
  • ***
  • Berichten: 283
Re: Compur sluiter vervangen
« Reactie #10 Gepost op: 11 januari 2019, 21:32:39 »
Ik zou beginnen met beide lensdelen van de sluiter af te schroeven en dan de sluiter te meten met een schroefmaat of een digitale schuifmaat dan heb je een maat.
Dan rustig uitkijken naar een sluiter met een flits contact en bij montage of de sluiter aanpassen of eventueel de lensdelen uit shimmen.
Succes.

Offline Huub

  • Vaste bezoeker
  • ***
  • Berichten: 663
  • Enthausiast fotograaf, zolang het maar zwartwit is
Re: Compur sluiter vervangen
« Reactie #11 Gepost op: 11 januari 2019, 22:11:08 »
Voordat je de lensdelen uit de sluiter schroeft, eerst even de lengte van de lens meten. Die moet in de nieuwe sluiter exact hetzelfde zijn om tot goede resultaten te komen.

Het is niet zo heel moeilijk om aan een sluiter te komen. De goedkoopste manier is vermoedelijk om er wat glaswerk bij te kopen.  ;)  Een oudere 210mm symmar oid in een copal #1 of synchro compur #1 moet voor een € 120 te vinden zijn. Hou er rekening mee dat je de juiste diafragmaschaal zelf moet maken.

Je kunt trouwens op het Largeformat forum vragen of die oudere compurs uitwisselbaar zijn met moderne sluiters. Er zijn daar ongetwijfeld mensen die dat precies weten.

Offline loek schenk

  • Vaste bezoeker
  • ***
  • Berichten: 283
Re: Compur sluiter vervangen
« Reactie #12 Gepost op: 12 januari 2019, 22:38:43 »
En hoe maak je dan de diafragmaschaal ?

Offline Huub

  • Vaste bezoeker
  • ***
  • Berichten: 663
  • Enthausiast fotograaf, zolang het maar zwartwit is
Re: Compur sluiter vervangen
« Reactie #13 Gepost op: 13 januari 2019, 00:35:39 »
https://nl.wikipedia.org/wiki/Diafragmagetal

Je houdt een liniaal of zoiets voor tegen de lens en je kijkt er van een afstandje doorheen naar een licht vlak. Wanneer de lamellen net niet zichtbaar zijn heb je je grootste getal - f4.5 in dit geval. Dan schuif je het diafragma langzaam dicht en je markeert een aantal standaardpunten met een dunne stift. f8 is als de opening ongeveer 18.5 mm is, f11 als deze 13,5 mm is, f 16 als het 9,4 mm is. Markeren op een stukje witte tape dat je op de schaal geplakt hebt, is goed genoeg.

Je kunt het eenvoudig uitrekenen voor vrijwel alle brandpunten. Je moet alleen uitkijken met telelenzen en objectieven voor kleinere formaten, omdat die niet symmetrisch gebouwd zijn en de uittrede pupil kan afwijken.

Offline gary

  • Analoog liefhebber
  • ****
  • Berichten: 2.253
Re: Compur sluiter vervangen
« Reactie #14 Gepost op: 13 januari 2019, 00:50:16 »
De afstand die je de diafragma ring moet draaien voor 1 stop is onafhankelijk van het optiek en bepaald door het mechaniek van de sluiter. Het enige wat je moet bepalen is het punt waarop de grootste lensopening zit. Je kunt dan de diafragma schaal die waarschijnlijk al op de sluiter zat op de juiste plek met dubbel zijdig plakband terug plakken. 1 diafragma stop dicht is de helft van het licht doorlatende oppervlak. (l)
« Laatst bewerkt op: 13 januari 2019, 07:43:52 door gary »
Sinds wanneer is onwetendheid een mening ?

 

topsecret-dna