Auteur Topic: Nikon F3 flits sync  (gelezen 541 keer)

Offline Jelmer

  • Analoog liefhebber
  • ****
  • Berichten: 1.773
  • Korrel
    • Jelmer Gremmen
Nikon F3 flits sync
« Gepost op: 1 januari 2019, 20:05:37 »
Nu heb ik met de F3 op max 1/60 geschoten icm een flitser. ( Praktica 321A )  Er wordt gezegd dat de max sync 1/80 is van de F3.

Maar nu heb ik alsnog een zwarte band op de negatieven ( tot de helft van het beeld ) waarbij ik heb geflitst. Ik moet de negatieven nog scannen maar dit lijkt toch verdacht veel op een sync fout?

Zou het iets anders kunnen zijn?

De lens is een 24mm Ai.
Altijd labiel is ook stabiel.

Offline Theo35

  • Vaste bezoeker
  • ***
  • Berichten: 286
Re: Nikon F3 flits sync
« Reactie #1 Gepost op: 1 januari 2019, 20:17:24 »
Daar kan je zo achterkomen.
Neem een stukje fotopapiet van negatief formaat
Lens er af en dan in de kamera flitsen en dan weet
je waar je aan toe bent.
Groet,
Theo 35

Offline Jelmer

  • Analoog liefhebber
  • ****
  • Berichten: 1.773
  • Korrel
    • Jelmer Gremmen
Re: Nikon F3 flits sync
« Reactie #2 Gepost op: 1 januari 2019, 20:27:59 »
Dank Theo, maar ik snap niet precies wat je bedoelt?

Ik heb hier helaas ook geen fotopapier liggen.
Altijd labiel is ook stabiel.

Offline Theo35

  • Vaste bezoeker
  • ***
  • Berichten: 286
Re: Nikon F3 flits sync
« Reactie #3 Gepost op: 1 januari 2019, 20:46:38 »
Wanneer je ipv film een stukje fotopapier in je kamera plaats en
 dan direct in je kamera flits dan zal je zien dat je papier grijs wordt
op het goed belichte gedeelte. Het witte onbelichte gedeelte, het noch niet belichte
gedeelte dus,  geeft de fout aan van je flitsynchronisatie, die heeft immers
geen licht ontvangen.
Nog niet uidelijk laat hetweten
Maar ja je hebt wel een stukje fotopapier nodig.
groet,
Theo35

Offline Jelmer

  • Analoog liefhebber
  • ****
  • Berichten: 1.773
  • Korrel
    • Jelmer Gremmen
Re: Nikon F3 flits sync
« Reactie #4 Gepost op: 1 januari 2019, 20:49:25 »
Ah ofcourse...dank!
Altijd labiel is ook stabiel.

Offline Fred

  • Analoog liefhebber
  • ****
  • Berichten: 1.768
  • Voorheen Asahi Pentax, thans vnl. FSU camera's.
Re: Nikon F3 flits sync
« Reactie #5 Gepost op: 1 januari 2019, 21:26:19 »
Misschien zeg ik nu iets raars want ik ken de Nikon F3 alleen van plaatjes maar heeft deze camera toevallig een X en een FP flitscontact?

Het FP contact ontsteekt de flits al als de sluiter nog niet helemaal open is dat is omdat flitslampjes tijd nodig hebben om tot een volledige ontbranding te komen en als je een elektronenflits hier op aansluit dan is er al geflitst voor het gordijn zich helemaal heeft kunnen openen.

Offline Theo35

  • Vaste bezoeker
  • ***
  • Berichten: 286
Re: Nikon F3 flits sync
« Reactie #6 Gepost op: 1 januari 2019, 21:30:15 »
Heel alert dat je daar ook aan denkt
Theo 35

Offline Ed Post

  • Vaste bezoeker
  • ***
  • Berichten: 857
Re: Nikon F3 flits sync
« Reactie #7 Gepost op: 1 januari 2019, 21:39:00 »
De F3 heeft alleen x-contact.
Flitsen op stand X (1/80 sec.).


Offline Jelmer

  • Analoog liefhebber
  • ****
  • Berichten: 1.773
  • Korrel
    • Jelmer Gremmen
Re: Nikon F3 flits sync
« Reactie #8 Gepost op: 2 januari 2019, 08:24:07 »
Dank! Dit had ik niet begrepen.

Altijd labiel is ook stabiel.

Offline Jonnie88

  • Analoog liefhebber
  • ****
  • Berichten: 6.618
    • www.pbase.com/jonnie88
Re: Nikon F3 flits sync
« Reactie #9 Gepost op: 2 januari 2019, 17:28:48 »
Voor zover ik weet heeft de F3 geen contact voor flitslampjes, alleen een gewone flitsers (links voorop). Je kunt er ook nog een aparte flitsschoen opzetten (bovenop de terugwikkel slinger).

Bij 1/60 ingesteld zou je normaal geen afscherming moeten zien. De X op de sluitertijdenring is inderdaad 1/80 maar als je zelf 1/60 instelt dan zou dat toch echt wel moeten kloppen.

Het is simpeler te testen als je de achterwand even opendoet, lens eraf haalt en even de sluiter af laat lopen met flitser erop. Als je er dan doorheen kijkt zou je moeten kunnen zien of de sluiter goed opengaat.

Jon

Offline Jelmer

  • Analoog liefhebber
  • ****
  • Berichten: 1.773
  • Korrel
    • Jelmer Gremmen
Re: Nikon F3 flits sync
« Reactie #10 Gepost op: 2 januari 2019, 18:49:31 »
Dat was dus ook mijn gedachte, tot aan 1/60 zou het gewoon goed moeten gaan. Dus nog voordat ik wist dat de X-stand de flitsstand op 1/80 is.

Heb de achterwand opengedaan, lijkt gewoon goed te gaan. Heb vergeleken met m'n andere F3 en ik zie geen verschil. Er vanuitgaande dat de 2e gewoon goed is :)

Ik scan nu de negatieven en de onderste helft van de geflitste foto's is wit.
« Laatst bewerkt op: 2 januari 2019, 18:54:47 door Jelmer »
Altijd labiel is ook stabiel.

Offline Jonnie88

  • Analoog liefhebber
  • ****
  • Berichten: 6.618
    • www.pbase.com/jonnie88
Re: Nikon F3 flits sync
« Reactie #11 Gepost op: 2 januari 2019, 19:15:29 »
onderste helft van de geflitste foto's is wit.

Dat heeft niks met de sluiter te maken. Die loopt horizontaal en dan krijg je links of rechts wel of geen beeld - niet boven of onder.

Jon

Offline Jelmer

  • Analoog liefhebber
  • ****
  • Berichten: 1.773
  • Korrel
    • Jelmer Gremmen
Re: Nikon F3 flits sync
« Reactie #12 Gepost op: 2 januari 2019, 20:40:58 »
Ok, ik heb echt weinig technische kennis, dat blijkt maar weer.
Altijd labiel is ook stabiel.

Offline defotobakker

  • Analoog liefhebber
  • ****
  • Berichten: 2.127
    • www.arnoudbakker.com
Re: Nikon F3 flits sync
« Reactie #13 Gepost op: 2 januari 2019, 20:49:57 »
maar dan heb je nu een nieuwe vraag, wat is het wel? te weinig ontwikkelaar en niet geagiteerd... een spiegel die half opklapt en het licht blokkeert.. wat is het?....

Offline Jelmer

  • Analoog liefhebber
  • ****
  • Berichten: 1.773
  • Korrel
    • Jelmer Gremmen
Re: Nikon F3 flits sync
« Reactie #14 Gepost op: 2 januari 2019, 20:57:04 »
Tijdens het opspoelen ging het aan het einde fout doordat het laatste stuk uit de spoel sprong. Dat stuk heb ik uit ongeduld afgeknipt, op een andere spoel gedaan ( neem er altijd meerdere mee naar de wc tijdens het opspoelen ) en in de tank gedaan.

Ik heb 600 ml ontwikkelaar aangemaakt voor 2 spoelen. Moet voldoende zijn. 2 uur in de rodinal laten staan. En na een uurtje wat kiepjes.
« Laatst bewerkt op: 2 januari 2019, 21:02:57 door Jelmer »
Altijd labiel is ook stabiel.